Sådan får du et sommerhus 35 pct. billigere

Der kan være adskillige hundredetusinder at spare ved at købe sommerhus i en nabokommune til nogle af de mest populære sommerhusområder - uden at gå på kompromis med størrelse, standard, strand og vand.

Du kan spare en formue ved at gå uden om de mest populære sommerhusområder og købe fritidshuset i en tilstødende kommune, viser nye beregninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bredt udvalg, priser i bund og rekordlave renter er et godt fundament for at gøre et sommerhuskup. Men ligesom resten af boligmarkedet er der store forskelle på priserne afhængigt af, hvor i landet du vælger at slå til.

I en række af de mest eftertragtede sommerhusområder er det allerede blvet markant dyrere. Hvis du er på udkig efter et sommerhus, kan der derfor være mange penge at spare ved at udvide søgefeltet en smule. Det viser nye beregninger fra Boligsiden.dk.

Ved at fortsætte sommerhusjagten langs kysten forbi de mest populære områder til nabokommunen kan et sommerhus med samme afstand til vandet erhverves mellem 16-35 pct. billigere, forklarer Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

650.000 kr. billigere hos naboen

»Der er meget at spare ved at kigge ud over de mest populære sommerhusområder. Og det er ikke bare småpenge,« siger hun.

Eksempelvis kan man i gennemsnit spare 650.000 kr., hvis man i stedet for at købe et sommerhus på 70 kvm i Aarhus Kommune vælger et i Syddjurs Kommune, hvor kvadratmeterpriserne i snit er 35 pct. lavere.

Det er en tendens, der tegner sig rundt i hele landet. Vælger man f.eks. Halsnæs frem for Gribskov Kommune, er der omkring 24 pct. at spare, mens Lolland er omkring 20 pct. billigere end Guldborgsund. Og det er ikke et spørgsmål om at give afkald på strand og vand, understreger Birgit Daetz.

»Man skal blot finde de områder, hvor prisniveauet er lavere, og ofte drejer det sig kun om at køre langs kysten til nabokommunen. Vi har udelukkende set på vandkantskommuner, men du kan spare endnu mere, hvis du vælger en nabokommune uden kyststrækning,« siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Påskesalget begyndte i januar

Mange har tilsyneladende fået øjnene op for, at det kan være et godt tidspunkt at slå til på sommerhusmarkedet. Ifølge både Boligsiden og ejendomsmæglerkæden Nybolig er det store påskesalg for længst skudt i gang.

»Typisk er det sådan, at folk kigger i påsken. Og så omkring fire uger efter boomer salget. Men det er lidt anderledes i år. Der har været ekstra tryk på helt fra begyndelsen af året, og det kan være med til at fremskynde påskesalget, fordi køberne måske føler, at de skal slå hurtigere til for at sikre sig de bedste huse,« siger Birgit Daetz.

Og det kan mærkes på salgstallene hos Nybolig, der alene i årets første to måneder solgte 36 pct. flere sommerhuse end i samme periode sidste år.

»Det tyder rigtig godt, at det er begyndt så tidligt i år. Den stigende interesse for at købe sommerhuse skyldes først og fremmest, at renterne er så lave, men også at priserne er blevet justeret. Vi har haft en del år med et meget stort udbud af huse. Det er der stadig, men flere sælgere har efterhånden indset, at prisen skal ned på et realistisk niveau, hvis der skal ske noget,« siger Kim Pauli.

Lille prishop i februar

Mens sommerhuspriserne ifølge Realkreditrådets Boligmarkedsstatistik faldt med 5,4 pct. i 4. kvartal 2014 i forhold til samme kvartal i 2013, er den øgede handelsaktivitet nu så småt begyndt at hive priserne den anden vej. På landsplan melder Boligsiden.dk om en svag stigning på 0,3 pct. i februar sammenlignet med samme måned året før.

Priserne ligger dog stadig 25-30 pct. under de gyldne tider lige før finanskrisens indtog i 2008, understreger Kim Pauli.

Se her, hvor meget der er at spare ved at købe sommerhus i nabokommunerne til de mest populære sommerhusområder: