Sådan får du de bedste renter

Med det historisk lave renteniveau er det et oplagt tidspunkt at tjekke, om din bank leverer varen – eller om det er nu, du skal skifte.

Det betaler sig at følge med i renteudviklingen og trykke sin bankrådgiver på maven, hver gang konkurrenten har et bedre tilbud. Og er der intet at komme efter, skal du huske, at du IKKE er gift med din bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Feldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg hører ikke til den trofaste type, når det kommer til banker. Argumenter om, at service og god rådgivning koster, preller fuldstændig af. Kan jeg få bedre renter et andet sted, er jeg ude af svingdøren. Senest fyrede min partner og jeg i sommeren 2014 Nordea til fordel for Nordjyske Bank, der tilbød markant lavere renter på både andelsboliglån og sommerhuskredit. Jeg nåede at være kunde i Nordea i et års tid.

Der er dog langt mellem de illoyale bankrebeller. I Danmark er det mere almindeligt at skifte ægtefælle end at skifte bank. Det kan undre, når omkring 20 pct. af danskerne er så utilfredse, at de overvejer at flytte til et andet pengeinstitut.

Alligevel er det i gennemsnit kun omkring fem pct. om året, der gør det, viser en EPSI-undersøgelse fra efteråret 2014. Spørgsmålet er, om kunderne bliver belønnet for deres ofte livslange loyalitet. Hver anden dansker har haft den samme bank i mere end ti år – og godt halvdelen af dem har aldrig skiftet bank.

Det er fint, hvis de er glade og tilfredse. Men medmindre de løbende forhandler renter med banken, er der stor sandsynlighed for, at de kan høste en klækkelig gevinst ved at indhente et par tilbud fra konkurrenterne og true med skilsmisse.

Ifølge en omfattende analyse udarbejdet af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i 2013 er der for en gennemsnitlig familie omkring 24.000 kr. at spare om året, hvis man skifter fra det dyreste til det billigste pengeinstitut. Er det så ikke enormt tidskrævende og besværligt? Selvfølgelig skal man bruge noget tid på at afdække markedet, ligesom der som regel er en del dokumenter, der skal underskrives. Men uanset om man kan hente 24.000 kr. eller ej, vil der sandsynligvis være tale om en pæn timeløn.

Da vi senest skiftede, benyttede vi prissammenligningsportalen Mybanker.dk til at sende vores økonomi i udbud hos tre banker.

Det tager omkring fem til ti minutter at indtaste diverse oplysninger, og så er det bare at vente på, at bankerne vender tilbage med et tilbud.

Vi valgte Nordjyske Bank, da den kunne tilbyde en rente på fire pct. på andelslånet mod 4,7 pct. i Nordea, mens vi på prioritetslånet i sommerhuset gik fra 5,4 pct. til 4,7 pct. Efterfølgende har vi fået forhandlet renterne yderligere 0,4 procentpoint ned på begge lån, da vi kunne se, at det rekordlave renteniveau fik flere banker til at røre på sig.

Det er nemlig ikke nok bare at skifte til en billigere bank og tro, at man er sikret bedre renter i tid og evighed. Bankrådgiveren skal holdes til ilden og vide, at du forventer at få det bedste. Og det er ens egen opgave at følge med i, om det sker – eller om det er tid til at skifte igen.

Jeg er netop blevet kontaktet af Alm. Brand Bank, der var på jagt efter nye kunder. Samtalen blev kort, da det hurtigt viste sig, at rådgiveren havde svært ved at matche vores nuværende renter. Så indtil videre holder vi fast i det nordjyske pengeinstitut.