Sådan er skatten for danskere i udlandet

Sportsstjerner og andre velhavere i skattely skal overholde en række strikse regler.

Udlandsdanskere kan nyde godt af skønt vejr, gode golfbaner og lav skat. Men hvis man opholder sig for længe i Danmark, klapper skattefælden igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Christian Mostrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om man skifter boligen i Danmark ud med en langt mere eksotisk adresse i for eksempel Monaco, kan man stadig være helt eller delvist skattepligtig i Danmark. Det er derfor, at Skat og i visse tilfælde også Bagmandspolitiet ikke slipper forretningsfolk og sportsstjerner helt af syne, selv om de officielt er flyttet ud af landet.

Hvis man for eksempel fortsætter med at eje en helårsbolig i Danmark, så vil man som hovedregel fortsat være fuldt skattepligtig herhjemme, også af indtægter fra udlandet. for at slippe for den høje danske skat skal man ifølge vejledningen fra SKat enten sælge boligen eller leje den ud efter en uopsigelig lejekontrakt i mindst tre år. Hvis man beholder boligen og nøjes med at framelde sig folkeregistret, slår den høje danske skat fortsat hårdt igennem.

På "ferie" i sommerhuset

I det aktuelle tilfælde med en dansk golfstjerne, som ifølge Skat og Bagmandspolitiet har unddraget sig dansk skat, handler det om vedkommendes ophold i et dansk sommerhus. Myndighederne har sporet brugen af kreditkort, og forbruget tyder altså ifølge Skat på, at fristerne for ophold i Danmark ikke er overholdt.

Som udlandsdansker må man gerne være på ferie i Danmark, men der gælder visse tidsfrister.

Som udgangspunkt skal man kun betale ejendomsskat og ejendomsværdiskat af en fritidsbolig, og man må oven i købet trække eventuelle renteudgifter fra, hvis man optager et lån til fritidshuset. Men indkomsten beskattes ikke i Danmark, hvis man overholder grænserne for ophold i landet.

Når man bor i udlandet, må man højst opholde sig i Danmark i tre sammenhængende måneder eller 180 dage inden for et kalenderår. Som sommerhusejer er grænsen ifølge Skat.dk seks sammenhængende måneder. Opholder du dig længere tid i landet, vil du blive skattepligtig til Danmark.

Her kommer undtagelserne

Selv om man altså skifter adressen ud, er man alligevel skattepligtig i Danmark, hvis et følgende forhold gælder:

  • Hvis man beholder sin bopæl i Danmark.
  • Hvis man opholder sig i Danmark mere end seks sammenhængende måneder.
  • Hvis man opholder sig varigt på et dansk skib uden at have anden bopæl i Danmark eller i udlandet.
  • Hvis man er udsendt af den danske stat, region eller kommune til tjeneste uden for riget.

Endelig kan man fortsat være skattepligtig i Danmark, selv om man opholder sig uden for landet mere end halvdelen af året, hvis det skønnes, at Danmark fortsat er omdrejningspunktet for ens liv, mens man kun har kortere ophold mange forskellige steder.

Læs mere om skattereglerne på www.skat.dk

Læs også: Skattesnyd kan give flere års fængsel