Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Smider man »tvangsauktion« ind i ligningen, vil det nok udgøre endnu en stor ubekendt for de fleste.
Køb på tvangsauktion foregår nemlig ved at byde i fogedretten, der kan ikke tegnes ejerskifteforsikringer, og man køber derved som beset.
Men ikke desto mindre er tvangsmarkedet åbent for alle interesserede købere.
»Det kan både være helt almindelige boligkøbere, der køber ejendom til eget brug på tvangsauktion, eller professionelle, der efterfølgende istandsætter og sælger eller lejer ejendommen ud,« siger Trine Peters, der er daglig leder for de to tvangsauktions-sites Tvangsauktioner.dk og itvang.dk.
»Det er ikke svært at købe en ejendom på tvangsauktion, men da reglerne er meget anderledes end ved køb i fri handel, skal man sætte sig grundigt ind i dem, og det anbefales altid, at man besigtiger ejendommen - eventuelt sammen med en byggesagkyndig,« siger hun.
Sådan byder du på en tvangsauktion
Inden budrunden:
Inden de fremmødte i fogedretten kan gå i gang med at byde, vil dommeren bede rekvirenten - altså den, der begærer tvangsauktionen - om at opgøre størstebeløbet. Det er en del af det beløb, der skal betales ud over buddet.
Fogeddommeren vil også komme med nogle instrukser for, hvordan man byder. De vil typisk være, at man siger sit navn og sit bud.
Størrelsen på den lille sikkerhedsstillelse, der skal betales af den vindende byder straks efter auktionen, og størrelsen på minimums-overbuddet vil også blive oplyst af dommeren, inden budrunden går i gang.
Buddets størrelse:
Er du den første, der byder, må du gerne nøjes med at byde en krone. Der er nemlig ikke nogen minimumsgrænse for startbuddet. Derefter skal man dog byde over med det minimumsbeløb, som fogedretten har fastsat. Det kaldes minimums-overbud.
Blandt andet på grund af de mange ubekendte faktorer ved tvangsauktioner og det noget mindre udbud bliver tvangsauktioner typisk solgt billigere end ejendomme, der sælges i almindelig fri handel.
Og når man fastsætter sin bud-smertegrænse, skal man altid huske at medregne de beløb, der kommer oveni.
Budrunden:
Buddene fortsætter, til der ikke kommer flere overbud, og standses, når fogeddommeren er kommet med tre opfodringer til at fremsætte bud, uden at flere har meldt sig.
Højeste bud vinder auktionen, og alle bud er bindende.
Oveni buddet:
Udover det beløb, du byder på selve auktionen i fogedretten, skal du også betale det såkaldte størstebeløb og en auktionsafgift. Størstebeløbet fremgår af salgsopstillingen, og i det indgår blandt andet auktionsrekvirentens salær, skyldige ejendomsskatter og skyldige brandforsikringer.
Auktionsafgiften er på 0,5 procent af buddet.
Bindende bud:
Når tvangsauktionen er slut, vil der enten blive forlangt en 2. auktion med endnu en runde til at byde. Eller også vil den højest bydende vinde auktionen og dermed have købt ejendommen.
Bud fra 1. auktion er bindende i seks uger, og derfor skal 2. auktionen afholdes inden for den tidsramme. Buddene følger således med til 2. auktionen, og kommer der ikke højere bud her, vil det altså stadig være højestbydende fra 1. auktion, der er køberen af ejendommen.
Den vindende auktionsbyder skal stille sikkerhed for sit bud, når auktionen er slut. Den såkaldte lille sikkerhed skal stilles straks efter auktionen i fogedretten, mens den store betales indenfor syv dage.
Undgå faldgruberne: Sådan handler du på tvangsauktion.