Sådan bruger vi SP-milliarderne

Kvinder er tilsyneladende lidt mere ødsle end mænd - og det er godt for økonomien.

Foto: Arkivfoto: Brian Bergmann. Kvinder vil bruge flere af SP-pengene end mænd, men lysten til at rejse er kønnene lige gode om.
Læs mere
Fold sammen

En sand pengeregn har ramt danskerne midt i sommervarmen: Omkring 22 milliarder kroner efter skat er nu sendt ud til over 2,2 millioner personer, som har valgt at knalde SP-sparegrisen hos ATP. Det er jo en masse rare penge - og når vi får dem mellem hænderne, er mænd tilsyneladende en anelse mere "fornuftige" end kvinder, viser en undersøgelse fra Nykredit og Capacent Epinion.

Lidt mere end hver anden regner med at omsætte pengene i en eller anden form for forbrug, og her fører kvinderne an: 60 procent af kvinderne vil lade pengene rulle, mens 52 procent af mændene i undersøgelsen har svaret, at de vil bruge SP-opsparingen med det samme. Det betyder samlet set, at ommkring 12 milliarder kroner vil blive sendt ud i økonomien og dermed bidrage til at trække Danmark ud af krisens favntag.

Til gengæld er de mænd og kvinder, der vil forbruge pengene, lige eventyrlystne: Hver femte mand og hver femte kvinde er enige om, at pengene skal rejses op. De rejselystne kan derfor sende cirka 2,5 milliarder kroner ud af landet. Det efterlader så knap 10 milliarder kroner, som det indenlandske forbrug styrkes med.

Kvinder er til murværk, mænd er til pyntepuder?

En meget stor del af opsparingen bliver brugt til at forbedre boligen - men igen er mænd og kvinder uenige om, hvor pengene gør bedst gavn. 15 procent af mændene vil bruge den udbetalte opsparing på indvendig vedligeholdelse af boligen mod kun 10 procent af kvinderne.

Når det kommer til den udvendige vedligeholdelse, vil 20 procent af kvinderne bruge udbetalingen på denne post. For mændenes vedkommende er andelen på 11 procent, viser undersøgelsen fra Nykredit og Capacent Epinion.  

Blandt de mænd, der vil spare pengene op, er der størst tilslutning til modellen med at indbetale lidt ekstra på en anden pensionsordning eller ved at afdrage gæld. Hos kvinderne vælger lidt færre denne løsning - hver femte kvinde foretrækker simpelthen at lade pengene stå i banken.