Sådan bliver grundskyldspromillen (cirka) i din kommune fra 2021

Skatteministeriet har beregnet, hvad grundskyldspromillen bliver i hver enkelt kommune, når reformen af ejendomsskatterne træder i kraft. Promillesatserne bliver markant lavere, men højere grundværdier betyder, at ejerne gennemsnitligt skal betale det samme som nu.

Det er Skatteministeriet, der har beregnet, hvad grundskyldspromillerne skal være, når det nye system for ejendomsvurderinger bliver effektivt fra 2021, og regeringen samtidig skal overholde løftet om, at det ikke betyder en skattestigning. Tallene blev præsenteret for Folketinget tilbage i maj, men af en eller anden grund har der ikke været opmærksomhed omkring dem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Det lyder som eventyr, men det er ganske vist: Grundskyldspromillerne styrtdykker, og i København vil den for eksempel falde til 12,6 – mod i dag 34. På Frederiksberg kommer man ned på blot 6,9 – mod i dag 24,8.

Det er Skatteministeriet, der har beregnet, hvad grundskyldspromillerne skal være, når det nye system for ejendomsvurderinger bliver effektivt fra 2021, og regeringen samtidig skal overholde løftet om, at det ikke betyder en skattestigning. Tallene blev præsenteret for Folketinget tilbage i maj, men af en eller anden grund har der ikke været opmærksomhed omkring dem.

Men altså: Højere grundværdier skal modsvares af lavere grundskyldspromiller, så det samlede provenu er uændret. Da det især er i storbyerne, at grundværdierne er steget, er det også her, man ser de største fald i grundskyldspromillerne. I mange landkommuner er faldet marginalt, og i fem kommuner – Langeland, Struer, Sønderborg, Tønder og Aabenraa – vil grundskyldspromillen ifølge skatteministeriets beregninger være uændret.

Selv om pointen er, at provenuet skal være uændret, er tallene interessante af flere grunde. For eksempel vil det uændrede provenu være sammensat af, at nogle skal betale mere, målt i kroner, mens andre skal betale mindre.

Købere af såvel erhvervsejendomme som ejerboliger vil også være nødt til at se deres lokale politikere dybt i øjnene og vurdere, om de kan finde på at hæve grundskyldspromillerne igen, så snart de ser deres snit til det. Det kan de dog allertidligst gøre med virkning fra 2026, oplyser Skatteministeriets pressefunktion i en mail til Berlingske Business Ejendomme.

»Når vi nærmer os den tid, vil der så blive lavet en ny aftale, der skal tage hånd om grundskyldspromillerne. Så det betyder ikke, at kommunerne efter 2025 får frit slag til at sætte promillerne op. Blot at man i første omgang ”kun” har kigget frem mod 2025 og aftalt at kigge på perioden efter 2025, når vi er lidt tættere på. Det er jo svært at forudsige alt for præcist om, hvordan verden ser ud til den tid med boligpriser, renter, mm.,« skriver pressefunktionen, der også understreger, at tallene nedenfor er forbundet med usikkerhed.