Sådan bliver familiernes økonomi i 2017

En ekstra nytårsgave ligger gemt til de danske familier. På grund af lønstigninger, der er højere end inflationen, vil en typisk dansk familie få flere penge til rådighed i år.

Danskerne får bedre muligheder for forbrug i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Så er der lige et ekstra godt nytår til de danske familier. Når de faste udgifter er betalt, vil en typisk dansk familie i år få 436 kr. mere til sig selv om måneden i forhold til sidste år. Det svarer til en fremgang på 1,9 pct. Penge der kan gå direkte til forbrug.

I 2018 kommer der så yderligere 208 kr. oven i om måneden. Det Danske Bank, der netop har sendt sin seneste prognose på gaden.

Heri har Danske Bank regnet på, hvordan økonomi ser ud for en typisk dansk familie. Udgangspunktet er en familie bestående af to vokse og to børn. De bor i hus og begge forældre arbejder.

Der er tale om det såkaldte rådighedsbeløb, hvor der bliver taget højde for alle familiens indtægter og udgifter. Og når der bliver flere penge til forbrug skyldes det, at lønningerne vokser lidt hurtigere end inflationen.

»Fremgangen i familiernes økonomi er med til at danne grobund for, at det samlede privatforbrug kan stige og dermed understøtte væksten i den danske økonomi,« hedder det i analysen, der er udarbejdet af privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm Hansen.

På plussiden for familierne i år tæller ud over en lønstigning, at grundskylden fastfryses og der kommer en besparelse på elregningen som følge af PSO-aftalen. Besparelsen fra PSO-aftalen vil i år give et plus på cirka 440 kr. En del af den besparelse bliver dog spist af højere skat som følge af aftalen. Bundskatten stiger, og samtidig bliver den grønne check mindre.

I analysen bliver det samtidig understreget, at stigende boligpriser og større jobsikkerhed er med til at skabe mere tryghed omkring den økonomiske udvikling.

Danske Bank regner med, at boligpriserne i både 2017 og 2018 stiger med 3,5 pct. til fire pct.

»Højere huspriser giver i sig selv ikke flere penge mellem hænderne, medmindre man sælger, men det giver bedre mulighed for at låne i friværdien, hvis man eksempelvis har lyst til at investere i sin bolig, et sommerhus eller en ny bil,« skriver Danske Bank.

Louise Aggerstrøm Hansen understreger, at det ikke er alle familier, der får lige så meget del i den økonomiske fremgang, som den typiske familie, som banken regner på.

»Det er eksempelvis ikke alle, der nyder gavn af fremgangen på boligmarkedet. Både fordi der er rigtigt mange, der lejer, men også fordi, der stadig er dele af landet, hvor priserne ikke er steget, og hvor det stadig er svært at komme af med sin bolig, hedder det videre,« fremhæver Louise Aggerstrøm Hansen.

Analysen af familiernes økonomi kommer samtidig med, at Danske Bank offentliggør prognose for dansk økonomi. Heri regner banken med en vækst på 1,5 pct. i år. Banken fremhæver, at opsvinget kan overraske positivt, og som overskrift skriver banken, at vi går fra krisefrygt til fare for overophedning.