Sådan bliver du blikfang i vintermørket

Risikoen for ulykker i trafikken nedsættes betragteligt, hvis fodgængere eller cyklister iklæder dig reflekser i vintermørket.

Løber du i vintermørket, bør du iklæde dig reflekser, så bilisterne kan se dig i god tid. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

. Vinterhalvåret har lagt sig som et tungt tæppe over Danmark, og mørket dominerer mere og mere af dagen.

Derfor er det vigtigt, at du gør dig synlig for bilister og andre trafikanter, når turen går hjem fra arbejdet på cyklen, eller hvis du om aftenen vil tage en løbe- eller gåtur.

En undersøgelse fra Transportøkonomisk Institut i Norge viser, at risikoen for at blive kørt ned som fodgænger bliver reduceret med op til 85 procent, hvis du har reflekser på. Det fortæller Pernille Ehlers, der er specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

- Bruger du refleksbrikker, skal de gerne hænge lidt nede, fordi det er dér, bilens lyskegle rammer først. Det er bedst, hvis du har to, så du er synlig fra flere sider. Du kan også bruge et refleksbånd rundt om benet, siger hun til Ritzau Fokus.

Du kan også gøre dig synlig med en neonfarvet løbejakke eller en refleksvest. I dag har mange løbejakker også indbygget refleksbånd.

- Har du en refleksvest på, vil bilerne kunne se dig på op til 400 meters afstand, hvis bilerne vel og mærke har det lange lys på. Så har bilisten tid til at reagere derefter, siger Pernille Ehlers.

På cyklen burde der ifølge Pernille Ehlers ikke være samme behov for reflekser. Du burde nemlig have både reflekser og lys på cyklen, så du på den måde er synlig.

Men det kan alligevel være en god idé at iklæde sig tøj i pangfarver på cyklen.

En undersøgelse, som Trygfonden og Aalborg Universitet har lavet, viser, at du nedsætter risikoen for at blive kørt ned i trafikken med 48 procent, hvis du tager pangfarvet tøj på.

Det handler om at blive set, fortæller René Højer, der er programchef i Trygfonden.

- Vi slår et slag for at blive set i trafikken, og det gør man ved pangfarver, cykellygter og reflekser. Hvor pangfarverne er gode både i dagslys og om aftenen, så er reflekserne mest nyttige, når det er mørkt, siger han til Ritzau Fokus.

René Højer fortæller, at der er vigtigt, at du har dine reflekser placeret, så du kan ses fra alle sider.

- Det kan være en god idé at have en refleks hæftet på indersiden af jakkelommen, som man bare kan vippe ud, når det bliver mørkt. Det nytter ikke noget kun at hænge en refleks på ryggen, for så kan man ikke ses forfra, siger René Højer.

Fakta: Gode råd i vintermørket

- Går eller løber du på en mørk vej, bør du have en eller flere reflekser på, så bilisterne kan se dig i god tid.

- Som gående kan du have refleksbrikker eller refleksbånd på. En refleksvest er også et rigtig godt alternativ, da det lyser hele overkroppen op.

- Refleksveste er også gode for løbere. Som løber kan et blinkende refleksbånd også være en god idé.

- Cyklister bør også have reflekser på kroppen. Det er dog ikke lige så vigtigt, da cyklister både har lys og reflekser på cyklen.

- Husk at have reflekser på flere steder på kroppen, så du kan ses fra flere vinkler.

Kilde: Pernille Ehlers, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

/ritzau/FOKUS