Så stor er rabatten ved boligkøbet

Landets boligsælgere gav sig en anelse mere ved forhandlingsbordet i fjerde kvartal 2010.

Foto: MOGENS FLINDT

Nye tal fra boligsitet Boliga.dk viser, at det gennemsnitlige prisnedslag på såvel villaer som ejerlejligheder og fritidshuse steg i fjerde kvartal 2010 i forhold til tredje kvartal.

Således gav sælgerne på landsplan i snit 6,2 procent i rabat, når de solgte deres huse, mens sælgere af ejerlejligheder kappede 4,8 procent af prisen og sommerhussælgerne gav 8,2 procent i rabat.

Det er en stigning på henholdsvis 0,4, 0,5 og 1,3 procentpoint i forhold til det foregående kvartal. Analysen dækker anslået mellem 70-80 pct. af de tinglyste handler i fjerde kvartal 2010.

På villamarkedet havde køberne tilsyneladende de bedste kort på hånden i Lolland Kommune, hvor sælgerne måtte gå 11,6 procent ned i pris, før køberne skrev under på slutsedlen. Også Lemvig Kommune i Vestjylland var et godt sted at prutte om prisen. Her lå det gennemsnitlige prisnedslag på 11,1 procent, mens Langeland Kommune tog tredjepladsen med 9,5 procents rabat på villahandlerne.

Til gengæld kæmpede sælgerne mere indædt i kommuner som Billund, Albertslund og Høje Taastrup, som var de steder i landet, hvor der blev givet mindst afslag i prisen på villaer, henholdsvis 2,6, 3,5 og 3,8 procent.

På markedet for ejerlejligheder havde sælgerne de bedste kort på hånden i Næstved, Roskilde og Århus, hvor den gennemsnitlige rabat lå mellem 2,1 og 3,6 procent, mens Randers Kommune og Furesø Kommune toppede listen med 7,7 og 7,1 procents afslag.

Selvom sælgerne har måttet vinke farvel til mange tusinde kroner i 2010, var året knapt så slemt set med sælgerbriller i forhold til 2009.

Her var det gennemsnitlige tab i forbindelse med handlerne på 7,1 procent for villaer, 6,1 procent for ejerlejligheder og ni procent for fritidshuse, altså mellem 1-2 procentpoint højere end i 2010.

Se det gennemsnitlige afslag på boligprisen i din kommune:

Villaer og rækkehuse:

Ejerlejligheder:

Fritidshuse: