Så meget tjener du på at uddanne dig

Få års uddannelse giver millioner på kontoen. Uddannelse er dit livs bedste investering. Selv efteruddannelse giver stort afkast, det skriver privatøkonomiske rådgiver Kim Valentin i dagens klumme.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glem alt om aktier, obligationer, ejendomme, valuta, råvarer og alle de andre eksotiske finansprodukter. Det er noget helt andet, der giver dig det bedste afkast. Den bedste investering, du kan gøre i dit liv, er din uddannelse. Det er nemlig vejen til at forbedre din evne til at tjene penge gennem hele dit liv.

Du har måske et særligt talent, eller du har lysten og evnen til at arbejde hårdt og længe. Men det er mindst lige så vigtigt, at du investerer i din evne til at tjene penge, hvis du vil have den højest mulige livsindkomst. Din uddannelse er afgørende for, hvor meget du kan tjene gennem dit liv, derfor skal du investere i uddannelse før noget andet.

Din evne til at tjene penge gennem dit liv, er din humane kapital, og den er mindst lige så vigtig som al anden kapital i dit liv. Det har stor betydning for din livsindkomst, om du investerer i at få din humane kapital til at vokse.

Som du kan se på graferne, indhenter ingeniøren hurtigt, det vil sige efter cirka seks år, efterslæbet i indkomst fra studietiden. Det er også tydeligt, at efteruddannelse hurtigt betaler sig hjem igen. Sammenligningen forudsætter, at de alle tre er beskæftigede, når de altså ikke er under uddannelse.

Men hvor god en forretning er det egentlig at uddanne sig? Ingeniøren har investeret syv år uden løn, men dog med SU eller småjobs. Sammenlignet med den ufaglærte har ingeniøren fordoblet sin livsindkomst, og tjener altså omkring 14 millioner kroner mere gennem livet (frem til 70 år). Det er endda uden, vi tager højde for, at den ufaglærte har større risiko for arbejdsløshed. Til gengæld regner vi med, at den ufaglærte går på pension tre år tidligere på grund af nedslidning.

Hvis du betragter den mistede indkomst under studiet som en investering, giver den en forrentning på over seks procent per år efter inflation hvert år, frem til du fylder 70.

Du skal være mere end almindeligt heldig for at få så god forrentning på kapitalmarkedet. Derfor vil din uddannelse sikkert være dit livs bedste investering.

Efteruddannelse er også en god investering, hvis du gør det i god tid, inden du går på pension. Det viser det andet eksempel med efteruddannelse.

Investeringen kan også sagtens være god, selvom du selv betaler for uddannelsen eksempelsvis i udlandet. Det afgørende for forrentningen er den timeløn, du kan få efter uddannelsen. Går du udelukkende efter at blive rig og få en høj human kapital, så er din timeløn efter endt uddannelse en god indikator på dit potentiale.

Der er naturligvis mange andre forhold, du kan tage med i dine overvejelser. Det er ikke alle, der kan blive en god ingeniør. Det er sikkert bedre at være en god to’er end en dårlig etter. Og det er bedre at have et godt liv som ufaglært end et dårligt liv som ingeniør. Økonomien er jo blot ét blandt mange forhold, du må tage stilling til, når du vælger uddannelse og efteruddannelse.

Men husk at regnestykket viser, at det selv sent i livet, kan være en god investering at uddanne sig.