Så meget tjener din nabo

Det er noget nær tabu i Danmark at snakke om løn. Får man endelig at vide, hvad en kollega hæver i månedsløn, så er det ofte usandt. Men nu har Danmarks Statistik sat tal på, hvad danskerne tjener.

Der er stor forskel på danskernes indkomst, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lønpose hed det engang. Nu er det lille stykke papir, kaldet en lønseddel, der afslører, hvad folk er værd på arbejdsmarkedet. Sedlen er en stor hemmelighed for de fleste, og holdes godt skjult for både kollegaer, venner og bekendte. Løn er et af de mest tabubelagte områder herhjemme. Men nu har Danmarks Statistik kigget dankerne over skulderen og netop udsendt en særdeles detaljeret gennemgang af, hvad danskerne egentlig får i løn.

 

»Indkomster 2006« hedder den 133 sider store publikation, som går tæt på danskernes privatøkonomi. Det er endnu ikke muligt at komme længere frem end 2006, så tallene er allerede en del undervurderet, eftersom der både i 2007 og 2008 er delt pæne lønhop ud til de fleste danskere.

Lønstigninger på op mod fem procent årligt har været almindeligt på store dele af både det private og offentlige arbejdsmarked.

Men ellers tegner bogen et nærgående økonomisk portræt af danskerne, som nok er det folkeslag i verden, hvor afstanden mellem top og bund er mindst.

45.000 millionærer

Bare 45.000 personer i Danmark tjener mere end én million kroner om året, og kun 2.000 har en indkomst før skat på mere end fem millioner kroner, fremgår det.

Kommer man helt op på en årsindkomst på ti millioner kroner, er der kun 635 personer i Danmark, der kan være med, og her er det lige før, man kan gætte sig til de fleste navne, der typisk udgøres af erhvervslivets spidser, bankdirektører og selvstændige med succes.

Efter skatten er betalt, er der 13.300 personer herhjemme, som har en disponibel indkomst på over én million kroner. Det vil sige, at de får mere end 83.000 kroner udbetalt - hver eneste måned, og har noget i nærheden af 2.700 kroner til forbrug - om dagen.

Gode tider lig med høj løn

Det er den historisk høje beskæftigelse og de gode tider i dansk erhvervsliv, som har øget antallet af danskere med høje lønninger. Men ellers ser opskriften på, hvordan man får en høj indkomst i Danmark, ud til at være ret enkel:

Det gælder nemlig »bare,« om at være en dansk mand midt i fyrrerne med en lang uddannelse, der bor i Nordsjælland. Det er således advokater, læger, revisorer, dyrlæger, tandlæger og ejendomsmæglere, der topper med de højeste indkomster, og de højtlønnede både bor og arbejder typisk omkring København. Den gennemsnitlige indkomst er således markant større i Nordsjælland og i Københavns omegn, end andre steder.

Af samme grund er det også i Nordsjælland og i Københavns omegn, at der betales mest i skat. Bornholm ligger omvendt helt i bund og har typisk indkomster, der er 28 procent lavere end i Nordsjælland, og 13 procent lavere end gennemsnittet for alle skattepligtige i hele landet.

Alle danskere set under ét har i snit en indkomst før skat på 250.000 kroner. Indvandrere fra ikke vestlige lande skal derimod klare sig for 164.600 kroner, og personer fra Afghanistan er dem, der skraber bunden med de mindste skattepligtig indkomster på bare 127.100 kroner, hvilket er godt og vel halvdelen af, hvad personer med dansk oprindelse har i indkomst før skat.