Så meget stiger din løn næste år

Der er udsigt til mere i lønposen til næste år - men også til stigende priser, vurderer regeringen.

Foto: Foto: Colourbox

Regeringens økonomer forventer, at danske lønmodtagere under overenskomst med virksomheder i Dansk Arbejdsgiverforening, DA, får 3,1 procent mere i lønposen til næste år.

Samtidig stiger forbrugerpriserne med 2 procent, vurderer de i Økonomisk Redegørelse.

Men lønstigninger er ikke kun godt nyt, fremgår det af redegørelsen.

"De danske lønstigninger har siden slutningen af 2000 ligget væsentligt højere end udlandets omtrent hele perioden. Det har svækket lønkonkurrenceevnen
markant. Det seneste års tids afdæmpning i lønstigningerne både i ind- og især i udland afspejler de aktuelt meget kraftige virkninger af finanskrisen, som blandt andet forøger betydningen af de senere års svækkelser af konkurrenceevnen som følge af, at efterspørgselsbortfaldet skærper priskonkurrencen," skriver regeringen.

Den påpeger, at det danske lønniveau gennem mere end ti år er steget til i 2007 at være det tredje højeste sammenlignet med mange andre landes - kun overgået af Norge og Tyskland.

Stigningen i forbrugerpriserne fra 1,4 procent til 2 procent fra i år til næste år skyldes primært højere afgifter, som er med til at finansiere nedsættelserne i indkomstskatterne.