Så meget sparer vi på renten

Den historisk lave rente sparer husholdningerne for et milliardbeløb - og det fortsætter.

Især på grund af faldende boligrenter lettes husholdningernes rentebyrde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske husholdninger kan glæde sig over, at deres renteudgifter er faldet med 1,7 milliarder kroner siden siden november 2008, viser nyt tal fra Nationalbanken over danskernes renteudgifter til både penge- og realkreditinstitutter.

I august betalte vi i alt 9,7 milliarder kroner i renter, og faldet er selvfølgelig drevet af stadigt faldende renter i både den europæiske og den danske nationalbank.

Senest i går sænkede Nationalbanken renten med yderligere 0,1 procentpoint til 1,25 procent.

Økonom i Realkredit Danmark Jakob Kongsgaard Olsson vurderer, at husholdningerne kan glæde sig til fortsatte fald i renten - især hvis boligen er finansieret med etårige rentetilpasningslån, der har udsigt til et rentefald til december.

Sidste års rente på 5,2 procent vil ifølge Realkredit Danmarks vurdering falde til cirka 2,75 procent svarende til et fald i ydelsen på 710 kroner om måneden efter skat for et lån på en million kroner med afdrag.

"De faldende renteudgifter betyder isoleret set, at danskerne får flere penge mellem hænderne til privatforbrug eller opsparing.  Vi vurderer, at faldet i renteudgifterne det seneste år er en god nyhed for dansk økonomi,  da det understøtter privatforbruget og boligefterspørgslen," skriver Jakob Kongsgaard Olsson i en kommentar.

Danskerne har i øjeblikket de laveste månedlige renteudgifter i husholdningerne siden november 2007, noterer Sydbanks chefanalytiker Christian Hilligsøe Heinig.

"Ser vi på hele 2009 som helhed, så tyder meget på, at rentebesparelsen for de danske husholdninger kommer op i nærheden af 8 mia. kroner før skat i forhold til 2008. Det svarer til en gennemsnitlig årlig rentebesparelse efter skat på cirka 2.250 kroner for en dansk husholdning," siger Christian Hilligsøe Heinig.

"Den store andel af danskere, der har rentetilpasningslån få justeret den 1-årige rente fra sidste års 5,2 procent til noget, der med vores øjne minder om en rente på 2,25 procent - det er i så fald en historisk lav rente på rentetilpasningslån. Oversætter vi dette rentefald til kroner og øre, så betyder det en månedlig besparelse på cirka 1.650 kroner efter skat for et lån på 2 mio. kroner, hvor der betales afdrag. Har man afdragsfrihed er det cirka dobbelt op i besparelse. Det svarer på årsbasis til en besparelse på henholdsvis små 20.000 kroner og små 40.000 kroner," siger Sydbanks chefanalytiker.