Så meget sommerhus får du for 1 million

Læskur eller luksushytte? Du bestemmer selv.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad vil du helst have: Et udvidet skur på 35 kvadratmeter i Nordsjælland eller 170 kvadratmeter med svømmepøl ved Limfjorden? Det er to af yderpunkterne i en stor undersøgelse, som Boligsiden.dk har foretaget af, hvor stort et sommerhus man kan få for én million kroner i Danmark i dag, skriver Søndagsavisen.

Danske sommerhuse koster i øjeblikket 19.000 kroner i gennemsnit pr. kvadratmeter. Det vil sige, at man som udgangspunkt får 53 kvadratmeter sommerhus for én million kroner.

Men tallet dækker over en stor forskel fra kommune til kommune.

I den dyre ende topper Helsingør og Aarhus med en kvadratmeterpris på godt 35.000 kroner. Det svarer teoretisk til, at du kan få 28 kvadratmeter fritidshus for din million. Beregnet på samme måde kan du boltre dig på 79 kvadratmeter for de samme penge i Vesthimmerland Kommune.

Ifølge Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, er det svært at komme med en entydig forklaring på den store forskel.

»For Nordsjælland gælder, at det ligger i kort køre­afstand fra København. Men det forklarer jo ikke, hvorfor man heller ikke får mange kvadratmeter for pengene i Skagen. Nogle steder er simpelthen mere 'hippe' end andre, og ofte vil det have en selvforstærkende effekt,« siger Birgit Daetz.

Ser man på de enkelte fritidshuse, der i øjeblikket er til salg for en lille million, er forskellen endnu mere slående end de blotte kvadratmetertal. Næsby ved Limfjorden kan måske synes langt væk, hvis man bor i København. For 995.000 kroner får man til gengæld på de nævnte 170 kvadratmeter sin egen indendørs svimmingpool, sauna, altan med udsigt over Limfjorden med Fur og Livø i horisonten, 10 sovepladser og carport med redskabsskur.

Det er en noget anden snak end stue, køkken, bad og et enkelt soveværelse presset sammen på 35 kvadratmeter i Gilleleje.Alligevel har huset i Næsby nu været til salg i 553 dage.

»Det er svært at sælge et sommerhus i dette område for en million kroner. Det skyldes blandt andet, at du med de grundpriser, vi har her, kan bygge et splinternyt til samme pris,« siger Allan Kristensen fra EDC i Løgstør.

Kampen om SIND Ungdom