Så meget skal du spare op til pension

Jo mere du tjener, desto større en andel af lønnen bør du spare op til pension. Se her, hvor stor en procentdel der skal til, for at du kan opretholde en fornuftig levestandard i den tredje alder.

Foto: Annelene Petersen. Se her, hvor meget du skal indbetale til pension, hvis der skal være råd til at leve livet.
Læs mere
Fold sammen

For de fleste er det tilstrækkeligt, hvis de har en arbejdsmarkedspension, hvor der bliver indbetalt et beløb svarende til 12-18 pct. af deres løn. Det mener den uafhængige pensionsrådgiver Hans Peter Christensen, direktør i Uvildige.dk.

Men ifølge Danicas cheføkonom, Jens Christian Nielsen, er der stor forskel på, om man har en lav eller høj løn. Berlingske Business har bedt ham beregne, hvor meget der skal til, hvis man vil undgå at skrue ned for blusset, når arbejdslivet ophører. Tjener man 300.000 kr. om året, skal der kun 9 pct. til, mens en løn på 1 mio. kr. kræver 18 pct., viser tallene.

»Har du en relativ lav løn, kan du nøjes med at spare en mindre andel af din løn op for at opretholde den samme levestandard som pensionist. Det skyldes, at folkepensionen og ATP udgør en stor del af indtægten som pensionist. Jo højere indkomst, jo mindre udgør folkepensionen både absolut og relativt,« forklarer Jens Christian Nielsen.

Find dig selv

I tabellen kan du se, hvor meget du skal spare op af din løn. Den nødvendige indbetaling indeholder både pensionsopsparing og indbetalinger til forsikringer, herunder dækning ved tab af erhvervsevne, kritiske sygdomme og dødsfaldsdækning. Normalt går ca. 20 procent  af indbetalingerne til at dække forsikringer.

(Teksten fortsætter under grafikken)

Fold sammen
Læs mere

»Vi har taget højde for, at danskerne har en del formue ved siden af pensionsopsparingen, når de går på pension,« siger cheføkonomen.

Derfor indgår f.eks. aktier, obligationer og bankindestående samt en del af friværdierne i beregningerne. En dansker med en årsindkomst på 800.000 kr. har eksempelvis  i snit en skattefri formue på 1,8 mio. kr., hvis han eller hun vælger at gå på pension som 67-årig.

»Den ekstra formue gør, at danskerne generelt kan slippe af sted med at lægge lidt mindre til side til pensionen,« siger Jens Christian Nielsen.