Så meget rigere bliver du af skattestoppet

Gevinsten på skattestoppet er størst i de områder af Danmark, der i forvejen er rigest. Hver borger i Gentofte har en fordel på knap 30.000 kroner, fordi der er lagt låg på skatterne på fast ejendom.

Foto: Stevanovic Igor [**]
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Borgerne i Gentofte, Rudersdal og Hørsholm kan sende en venlig tanke til tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Han var den drivende kraft bag det skattestop, der siden 2001 har lagt låg på de skatter, som danske boligejere skal betale.

Konkret er ejendomsværdiskatten fastfrosset, mens værdien, som grundskylden – den kommunale skat på jord under boliger – beregnes af, kun må stige med højst syv procent. En fastfrysning af skatterne giver den største fordel i de områder, hvor priserne stiger mest. Det har ifølge analysechef Jonas Schytz Juul fra AE, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, medført en skævvridning af Danmark. Og den er selvforstærkende, mener han.

»De kommuner, hvor indbyggerne har oplevet de største prisstigninger på boliger, er også de kommuner, hvor skattestoppet har givet mest,« konkluderer han efter at have beregnet den samlede gevinst i landets kommuner i år.

Den største gevinst tilfalder borgerne i Gentofte og er på over 28.000 kroner til hver person. Tæt derefter følger en række nordsjællandske kommuner samt Frederiksberg, og først på 10. pladsen kommer den første jyske kommune, Skanderborg, med en gevinst på ca. 7.500 kroner pr. borger.

Stigende skævvridning

I den modsatte ende af skalaen er gevinsten på omkring 1.400 kroner pr. indbygger i Morsø Kommune.

»Skattestoppet på ejendomsværdiskatten og loftet over stigningstakten i grundskylden har medvirket til den stigende opdeling af Danmark, som vi har været vidne til de seneste år,« påpeger Jonas Schytz Juul.

Og han påpeger videre, at skattestoppet er politisk fredet frem til 2020 – hvilket vil betyde, at gevinsten bliver endnu større end i dag for borgerne i de kommuner, hvor boligpriserne fortsætter med at stige.

»Beløbet i beregningen siger noget om, hvor meget skattestoppet har skævvredet boligmarkedet – boligejerne i Gentofte har jo fået gevinst først på stigningen i boligpriserne og så løbende på rabatten på skatten. Det er den store gevinst i lotteriet,« siger analysechefen.

Han forestiller sig dog ikke, at skattestoppet skal rulles tilbage fra den ene dag til den anden. »Men vi forestiller os, at det ikke skal forlænges, og at det skal erstattes af et andet system,« siger han.