Så meget mere koster det at bo ved havet

Den sidste kilometer mod Danmarks kysten stiger boligpriserne i gennemsnit 350.000 kroner. Særligt i København og i Nordsjælland havudsigt en dyr fornøjelse.

Drømmer du om havudsigt fra boligen? Så skal du være villig til at betale flere hundrede millioner for det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Trods Danmarks relativt lille størrelse, strækker landets samlede kystlinje sig over mere end 7.300 kilometer. Der er altså rig mulighed for at bo tæt ved havet, men en bolig i nærheden af havet kræver, at man hoster op med et ganske pænt beløb ekstra.

Finans Danmark har beregnet, hvor stor betydning afstanden til havet har for prisen på et almindeligt familiehus. Analysen tager højde for forskelle mellem huse såsom størrelse, antal værelser, alder, osv. Ekstraomkostningen ved at bo ved vandet afspejler derfor udelukkende prisen på at flytte tættere på havet.

Ifølge beregningerne bliver kvadratmeterne dyrere og dyrere, jo tættere man kommer på vandet, og specielt de sidste 1000 meter er afgørende for prisen.

»En almindelig familie må på landsplan betale knap 350.000 kroner ekstra for et hus på 140 kvadratmeter, hvis boligsøgningen rykkes fra 1.000 til 200 meter fra havet,« siger Ane Arnth Jensen.

Har man et 30 års fastforrentet lån på 350.000 kroner, koster det i gennemsnit 1.200 kroner ekstra om måneden at bo tæt på kysten.

Det dyreste sted i landet at bo tæt på vand er i hovedstaden, hvor københavnere betaler en million kroner for havudsigt. I Nordsjælland koster det i gennemsnit godt 650.000 kroner ekstra at bo tæt på vand.

Ekstraomkostningerne for at bo ved havet falder noget, hvis man bevæger sig vestpå til Vest- og Sydsjælland og Jylland. Flytter en familie, der bor 1.000 meter fra havet, 800 meter tættere på, skal de på Vest- og Sydsjælland i gennemsnit betale knap 150.000 kroner ekstra for et hus på 140 kvadratmeter. I Jylland koster det i gennemsnit mellem 300.000 kroner og 400.000 kroner.

»Hvis drømmen er at vågne til lyden af havets bølger, så kan familier på Sjælland med fordel flytte fra København og Nordsjælland til Vest og Sydsjælland, mens østjyderne må flytte til Nordjylland,« siger Ane Arnth Jensen.

Beregningerne fra Finans Danmark er baseret på knap 84.000 handler fra 2009 til 2016.