Så meget koster en byggegrund

Salget af grunde er næsten gået i stå, selv om priserne nogle steder er faldet kraftigt.

Nyt og lækkert tager det sig ud - men ikke mange danskere køber en ny byggegrund for tiden. Udvalget af "brugte" huse er for stort, siger mæglerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Erik Refner

På to år er prisen på en gennemsnitlig byggegrund faldet med i omegnen af 20 procent - fra omkring til 1.000 kroner til nu cirka 800 kroner pr. kvadratmeter i gennemsnit. Det viser tal fra mæglerkæden Home, skriver Børsen.

Men det har alligevel ikke lokket køberne på banen. Drømmen om at opføre et splinternyt hus på egen grund udleves ikke af ret mange danskere for tiden. Det skyldes primært det store udbud af "brugte" huse til kraftigt faldende priser siden 2007, vurderer mæglere ifølge avisen: Med over 73.000 boliger til salg, er der for de fleste boligkøbere rigeligt at vælge imellem.

Og så har de nye grunde, som kommunerne sætter til salg, ofte en knap så fantastisk placering.

"Ofte vil nyudstykninger ligge mindre attraktivt end områder, hvor der allerede er bygget huse på. Derfor kan de være sværere at sælge," siger kommunikationschef Eva Nørgaard Petersen fra Nybolig til Børsen.

Salget er skuffende

Nybolig har i år solgt 30-40 procent færre grunde end sidste år, og flere steder er salget gået helt i stå: Syddjurs Kommune er et godt eksempel.

»2007 var et helt forrygende år for salg af byggegrunde - så gik det lidt nedad hen over 2008, og i år har vi ikke solgt en eneste,« siger teamleder for Team Ejendomme i Syddjurs Kommune, Steen Daugaard.

I Solrød har kommunen udstykket et område med det lokkende navn "Trylleskov Skov" med i alt 625 grunde, hvoraf de 48 er byggemodnet. Selv om priserne er sat ned fra mellem 2,1 og 2,2 millioner kroner til mellem 1,8 og 2 millioner kroner, er der endnu ikke solgt en eneste grund, oplyser teknisk afdelingsleder Steen Danielsen til avisen.

Stor prisforskelle

Ejendomsmæglerkæden Home har for Børsen beregnet de gennemsnitlige realiserede grundpriser i landets fem regioner:

  • Nordjylland: 537.000 kroner - uden de store udsving.
  • Midtjylland: 650.000 kroner - fra 200.000 kroner ved Viborg til 1,2 mio. kroner i Århus.
  • Syddanmark: 531.000 kroner
  • Sjælland uden for Hovedstadsområdet: 859.000 kroner - fra 150.000 på Lolland til 2,1 mio. kroner i Solrød.
  • Hovedstadsområdet: 2 millioner kroner - fra 1,3 mio. kr. i Tårnby til 4,2 mio. kr. i Hørsholm.