Så meget kan du spare på at købe en rygerbolig

Boliger som lugter af røg og tobak, eller bærer præg af rygning gennem mange år, er markant billigere, viser ny undersøgelse.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rygerbiler har gennem mange år været svære at sælge. Men nu vil danskerne også have store rabatter, hvis de skal købe en rygerbolig. Den mindre efterspørgsel koster fem til ti procent på prisen, viser undersøgelse. Men sporene efter røg kan faktisk fjernes og gøre en rygerbolig til et godt køb.

Det er en ny spørgeundersøgelse blandt Home-kædens ejendomsmæglere, der viser, at tydelige spor efter rygning i boligen får de fleste købere til at sige farvel og tobak på dørtrinnet.

En bolig med tydelig spor og lugt af røg kan være over 100.000 kr. billigere end en tilsvarende bolig, der er røgfri, viser spørgeundersøgelse.

Hele 93 procent af mæglerne i Home oplever, at købernes indstilling til rygerboliger er »negativ« eller »meget negativ.«

Over de seneste ti år har danskerne i stor stil skoddet cigaretterne permanent, og i dag er det kun cirka 17 procent af den danske befolkning over 15 år, der ryger dagligt. Blandt unge i alderen 15 til 29 år ryger kun ni procent dagligt, oplyser Kræftens Bekæmpelse.

»Rygning er mindre og mindre velset i samfundet og slet ikke der, hvor man skal bo. Mange ikke-rygere på boligjagt kan slet ikke se sig selv i en bolig, hvor der har været røget i en årrække,« siger Mads Ellegaard, relationschef i Home, og udviklingen går kun én vej understreger Home-chefen.

Der er allerede indført røgfri ejendomme i Sverige, og de er også på vej herhjemme. I Tyskland diskuteres det flere steder, om det skal være forbudt at ryge på altanen.

Prisen for gennemsnitligt parcelhus på 140 kvm ligger for tiden på 1.740.000 kroner på landsplan, mens en gennemsnitlig ejerlejlighed på 85 kvm ligger over 1.950.000 kroner.

Hvis der skal gives en »ryger-rabet« på fem til ti procent, svarer det til 87.000 til 174.000 kroner for et gennemsnitshus og mellem 97.500 til 95.000 kroner for en lejlighed.

Men en rygerbolig kan være et godt køb, da sporene efter rygningen typisk kan fjernes for mindre beløb end ryger-rabatten. Home vurderer, at en total rengøring, nymaling og lugtsanering af en gennemsnitlig rygerlejlighed koster mellem 35.000 og 50.000 kroner.