Så meget hæver børsparate Nykredit priserne

Det er de store nyheders dag for Nykredit, der torsdag melder om planer for en børsnotering og samtidig annoncerer prisstigninger for Totalkredit-kunderne.

Foto: Torben Christensen

Fra 1. juli 2016 forhøjes bidragssatserne for alle eksisterende og nye lån i Totalkredit. Det oplyser Nykredit i forbindelse med selskabets planer om en børsnotering.

Det er udelukkende privatkunder med lån via Totalkredit, der bliver berørt af bidragsændringerne - herunder kunder, hvor lånet er formidlet via Nykredit.

Kunder med lange fastforrentede lån med afdrag vil opleve den mindste stigning, mens kunder med et F1-, F2-, F3- og F4-lån uden afdrag oplever den største stigning.

Selskabet begrunder prisstigningerne med øgede kapitalkrav og fremfører, at prisstigningerne bliver mindre end de ellers ville være blevet på grund af planerne om en børsnotering.

Ekstraregning på 5.520 kroner

Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbruggerrådet Tænk, er ikke i tvivl om, at Nykredit har svært ved at få enderne til at hænge økonomisk sammen, men han ægrer sig over, at Nykredit vælger at hæve bidragssatserne yderligere.

»Børsnoteringen har desværre den konsekvens, at forbrugerne nu får endnu et gok i nøden med bidragsstigningerne. Det betyder, at forbrugerne bliver spændt meget hårdt for,« siger han.

Det er blot få uger siden, at beregninger bragt i Berlingske viste, at det i gennemsnit tager en boligejer 12 år at indhente udgiften ved at skifte til et billigere realkreditselskab og få glæde af den ønskede besparelse.

Morten Bruun Pedersen mener, at forbrugerne ligger i en decideret benlås, og at det derfor bør være billigere at skifte realkreditinstitut, når bidragssatserne stiger - særligt når det som nu, bliver 5.520 kroner dyrere om året for Nykredit-kunder med et F1-lån på 2 mio. kroner.

»En så stor ekstraregning er noget, der kan mærkes for mange mennesker. Det vil gå ud over deres rådighedsbeløb, som blandt andet går til mad og tøjkøb, så det er helt klart noget, der sætter mærkbare spor,« siger Morten Bruun Pedersen.