Så meget falder din rente

Der er udsigt til rentefald for boligkøbere over det kommende kvartal. Men hvor meget falder den?

Foto: Foto: Bax Lindhardt. Boligkøbere har udsigt til kraftigt faldende renter i løbet af årets første kvartal.
Læs mere
Fold sammen

Det bliver billigere for boligkøbere at låne penge i løbet af årets første kvartal, er økonomerne enige om. Størrelsen på besparelsen afhænger af lånetyper, og risiko hænger godt sammen med gevinsten.

De variabelt forrentede lån med årlig tilpasning står til at falde mest i rente, mens faldet er mere begrænset på et 30-årigt fastforrentet lån. Den lånetype er til gengæld på nippet til at lukkes op for en ny konverteringsmulighed fra syprocents lån til femprocents lån - altså den modsatte bevægelse af den opkonvertering fra femprocents lån til syvprocents lån, der flere gange var mulig i 2008 og kunne realisere en beskæring af restgæld.

Seniorøkonom i BRF Kredit Mikkel Høegh har for dinepenge.dk sammenregnet realkreditinstitutternes prognoser for renteudviklingen i de kommende tre måneder. Og ifølge dem vil renten på fastforrentede lån over 30 år falde fra 6,4 procent til 6,25 procent.

Men det er næppe nok til, at kursen runder 100 og dermed lukker serien til fordel for nye femprocents obligationer, der gør en nedkonvertering aktuel.

"Men det kræver kun et enkelt rigtig dårligt nøgletal eller en stor bank i problemer, før kursen kan komme over 100 og konverteringsmuligheden åbner igen," vurderer Mikkel Høegh.

Konverteringen af et lån på en million kroner fra syv procent til fem procent i pålydende rente kan skære godt 500 kroner efter skat af den månedlige ydelse og det dobbelte, hvis der er tale om afdragsfrie lån.

For nye boligkøbere bliver et 30-årigt lån på en million kroner dermed 825 kroner efter skat billigere end ved årsskiftet, hvis de ikke betaler afdrag.

Renten på de etårige lån med variabel rente står til at falde betydeligt mere i lyset af, at der allerede torsdag i næste uge forventes en rentenedsættelse fra den europæiske centralbank, ECB. Og de mest optimistiske tror endvidere på en rentesænkning fra den danske nationalbank måske allerede på fredag i denne uge.

"Inflationen er kun 1,6 procent i Europa, så der regnes med en nedsættelse på 0,25 og måske 0,5 procent," siger Mikkel Høegh med henvisning til, at centralbanken bekæmper inflation med rentefald.

Prognoserne siger i gennemsnit, at renten på etårige realkreditlån skal falde fra de nuværende 5,2 procent fra tilpasningen i december til 3,5 procent i løbet af første kvartal.

For nye boligkøbere er renten allerede faldet til omkring fire procent - mere end et procentpoint siden rentetilpasningen i december.

Det giver et fald i ydelsen på 935 kroner efter skat, hvis der er tale om et afdragsfrit lån, og omkring det halve, hvis man betaler afdrag.

Læs også: Bliv klar til stævnemøde med banken