Så meget får du mere til forbrug i år

Billig benzin, lave renter på lånet og pæne lønstigninger giver danskerne godt med ekstra penge mellem hænderne i 2016.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samlet betyder det, at en gennemsnitlig dansk familie i år vil have 565 kroner mere om måneden til sjov og ballede. Eller 7.000 kroner i hele 2016. Det skriver Søndagsavisen.

Den primære forklaring skal dog findes i fortiden. Nærmere bestemt under de seneste overenskomstforhandlinger. Her var der ingen, der havde regnet med at inflationen i dag ville være lige omkring nul, og derfor er de ellers beskedne lønstigninger, der blev aftalt her, blevet til ganske pæne lønstigninger – simpelthen fordi varerne i supermarkedet er steget i pris.

»Man får en del flere penge mellem hænderne i 2016. I år forventer vi, at indkomsterne stiger med 1,7 procent. Oven i det er inflationen meget lav, og det betyder simpelthen, at de penge, man har fået i løn, rækker længere,« forklarer Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank, til Søndagsavisen.

Ifølge Danske Bank vil en typisk dansk familie, hvor både mor og far arbejder, i år have 23.300 kroner om måneden, når de faste udgifter er betalt. I 2015 var det 22.573 kroner. Det giver en fremgang på 727 kroner, men fordi priserne trods alt forventes at være en lille smule højere i år, er den reelle fremgang de føromtalte 565 kroner.

Men også folk uden for arbejdsmarkedet har glæde af, at priserne holder sig i ro.

»Der er også relativt pæne lønstigninger til dem, der arbejder i den offentlige sektor, ligesom dem på overførselsindkomst vil opleve en lille fremgang i rådighedsbeløbet som følge af den lave inflation,« siger Louise Aggerstrøm Hansen til Søndagsavisen.