Så meget er priserne på københavnske ejerlejligheder steget i år

Priserne på ejerlejligheder i København fortsætter himmelflugten. Nye sæsonkorrigerede tal viser, at det er 30. måned i træk, at de skyder i vejret. Se her, hvor stor værdistigningen har været det seneste år på en gennemsnitlig lejlighed på 85 kvadratmeter.

Lejlighedspriserne i København fortsætter op, selvom det ikke længere er tocifrede stigninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du for et år siden købte en gennemsnitlig lejlighed på 85 kvadratmeter i København, vil den i dag være omkring 250.000 kroner mere værd. Det viser beregninger foretaget af Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

På baggrund af nye tal for prisudviklingen på boligmarkedet, som Boligsiden.dk offentliggjorde i weekenden, har han set nærmere på den aktuelle udvikling på det københavnske marked for ejerlejligheder, når man korrigerer for sæsonudsving.

Mens de faktiske salgspriser på ejerlejligheder i København by steg med 0,4 procent fra august til september, lyder stigningen på 0,7 procent på månedsbasis, når man renser tallene for sæsoneffekt, skriver cheføkonomen i en kommentar. Det er således 30. måned i træk med stigende sæsonkorrigerede priser.

»Over de seneste tre måneder er priserne steget med pæne 2,5 procent i forhold til den foregående tre-måneders periode, og over det seneste år er priserne skudt i vejret med 8,9 procent. Det svarer til en værdistigning på i omegnen af 250.000 kroner for en gennemsnitlig ejerlejlighed på 85 kvadratmeter over det seneste år – en sådan ejerlejlighed har nu rundet 3 mio. kroner i pris,« lyder det fra Christian Hilligsøe Heinig.

Han påpeger, at det tegner et lidt andet billede af det københavnske ejerlejlighedsmarked end nogle af de meldinger, der løbende har været i den senere tid. Selvom priserne ikke længere stiger med 10-14 procent på årsbasis som tilbage i dele af 2015, ser han ingen tegn på, at de for alvor er løjet af.

»Ser vi på de underliggende prisstigningstakter gennem det seneste års tid, er der ikke større tegn på yderligere opbremsning. Det afspejler sig også med al tydelighed i prisstigningstakterne over den seneste tre-måneders periode, hvor fremgangen som nævnt har været på 2,5 procent målt sæsonkorrigeret,« skriver han.

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig tyder det derfor ikke på, at de såkaldte »god skik-regler«, hvor boligkøbere selv skal stille med en udbetaling på fem procent af købesummen, har sat en dæmper på prisudviklingen. Og heller ikke den lange ventetid på at få løftet sløret til fremtidens boligbeskatning ser ud til at have skræmt de københavnske boligkøbere.

»Når det er sagt, er det som altid svært at udskille de rene markedseffekter for de forskellige tiltag og diskussioner. Der er jo også andre modvirkende effekter i spil, og der er ingen tvivl om, at markedet for ejerlejligheder har nydt godt af de historisk lave renter. Og over de senere måneder i kølvandet på Brexit har der været en yderligere vitaminindsprøjtning fra faldende renter,« skriver cheføkonomen.

Hvordan den fremtidige boligbeskatning lander rent politisk, må efterårets forhandlinger vise. Men meget tyder på, at markedet for ejerlejligheder kommer til at imødegå en lidt større skattebyrde, da det nye vurderingssystem indebærer en opskrivning af grundværdierne.

»Den øgede skattebyrde kommer først nye boligkøbere til last efter overgangen til det nye system i 2021. Det kan i første omgang give anledning til en del købsinteresse frem til og med 2020 for de boligkøbere, som gerne vil sikre sig en permanent skatterabat i deres ejertid af boligen.«

Omvendt skal disse boligkøbere også gøre sig klart, at dem, der senere køber boligen, skal betale en højere boligskat. Og det kan presse boligprisen ned. Regeringen har beregnet, at reformen kan give anledning til, at priserne på ejerlejligheder bliver presset fem-ti procent ned som følge af de højere grundvurderinger. Men cheføkonomen mener ikke, at det nødvendigvis vil komme til udtryk i direkte faldende priser. Men at det lige så vel kan være fem-ti procent mindre prisvækst end ellers.

»Vores vurdering er fortsat, at prisstigningstakterne på markedet for ejerlejligheder vil løje noget af over det kommende års tid. Selve prisniveauet er allerede ganske højt, og det bør i sig selv være med til at hæmme potentialet for yderligere prisstigninger,« skriver Christian Hilligsøe Heinig.

Det er kommet bag på ham, at markedet for ejerlejligheder har løbet så stærkt gennem en del år. Derfor deler han Nationalbankens bekymringer om, at der er risiko for at priserne kan blive skubbet for højt op med efterfølgende tømmermænd.

Mens der stadig er fuld fart på det københavnske ejerlejlighedsmarked, er der til gengæld skruet ned for tempoet i Aarhus.

»Der er mange faktorer, som spiller ind på ejerlejlighedspriserne, men opbremsningen i Aarhus kan være tegn på, at de kreditmæssige tiltag, som Finanstilsynet har indført de seneste år, er begyndt at sætte sig i priserne,« skriver boligøkonom Mira Lie Nielsen fra Nykredit i en kommentar om de nye boligtal.

»København er i en liga for sig, hvad angår prisudvikling - men også hvad angår forældrekøb. Og netop september er højtid for køb af ejerlejligheder, hvilket påvirker priserne i opadgående retning,« skriver hun.

Boligøkonomen forventer ikke, at forhandlingerne om et nyt ejendomsvurderingssystem og ny boligbeskatning kommer til at påvirke priserne på den korte bane.

»Man kan dog ikke udelukke, at uvisheden omkring fremtidens boligbeskatning kan påvirke handelsaktiviteten i en mindre periode, men udspillet er netop første skridt på vejen mod at fjerne den usikkerhed om boligbeskatning, som har hersket på boligmarkedet i en årrække,« uddyber hun.