Så meget er din skjulte boligformue steget i år

Fremgangen på boligmarkedet har fået danskernes friværdier til at skyde i vejret. Se hvor store friværdierne er i din kommune.

Friværdien i et dansk parcelhus er nu på cirka 680.000 kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste års prisstigninger på boligmarkedet har sat sine tydelige positive spor i danskernes friværdier.

Alene i årets første halvår er friværdierne steget med hele 250 milliarder kroner, hvilket svarer til en gennemsnitlig fremgang på næsten 150.000 kroner pr. ejerbolig. Dermed er boligejernes friværdi nu er på det højeste niveau i fem år.

På landsplan er der store forskelle på friværdierne på tværs af landets kommuner. Fremgangen i friværdien har ikke overraskende været højest for kommunerne i byerne omkring København, men også byer som Aarhus og Roskilde klarer sig pænt på listen over kommuner med højest friværdi.

»Udviklingen i friværdierne er i høj grad et spejlbillede af, hvordan udviklingen har været på boligmarkedet. Når vi ser ud over hele landet, kan vi se, at friværdierne er stigende i hele landet, men det er klart, at de generelt er steget mest i landets største byer, hvor fremgangen har været størst på boligmarkedet,« siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, der har analyseret udviklingen i danskernes friværdier.

I princippet fungerer din bolig som en sparegris. Hver gang du afdrager på et lån i boligen, øger du din friværdi, mens friværdien vokser mest, når markedspriserne på huse i dit nabolag stiger. Først og fremmest er den stigende friværdi således en god nyhed for de danske boligejere, som eksempelvis kan vælge at bruge friværdien til at låne penge til en billig rente til husforbedringer, en rejse eller en ny bil.

Mulighed for yderligere prisstigninger

På den positive side noterer Christian Hilligsøe Heinig sig desuden, at belåningsgraderne samlet set er faldet over de senere år. Mens den gennemsnitlige gældssætning i ejerboligerne lå på 65 procent i 2012, ligger den i dag på 58 procent. Derfor vurderer han også, at udsigten i de kommende år generelt ser lys ud for de danske boligejere.

»Udsigten til fortsat lave renter og et styrket økonomisk opsving giver gode muligheder for yderligere prisstigninger på boligmarkedet. Det vil kunne sætte gang i en positiv selvforstærkende cirkel. Da der stadigvæk er en relativ høj gæld blandt boligerne, ser vi ikke nogen tendens til, at danskerne i stort omfang er ved at få appetit på at optage mange lån i boligen,« siger han.

Cheføkonomen anbefaler generelt de danske boligejere til at holde øje med, om renten pludseligt bevæger sig opad, da rentestigninger vil skubbe boligpriser og friværdier den modsatte vej,

»Skulle det ske, at renterne pludseligt stiger meget på kort tid, vil det selvfølgelig også udgøre en risiko for boligmarkeder, især i landets dyreste områder. Men når det er sagt, er der ikke noget, der tyder på, at renten står foran at skulle stige særligt kraftigt over de kommende år,« siger Christian Hilligsøe Heinig.