Så mange lejligheder bliver solgt over udbudsprisen

At finde den perfekte bolig kan føles som en kamp. Især hvis man står i en af de tusindvis af stuer i storbyerne, der hver søndag har forvandlet sig til slagmarken betegnet »åbent hus«.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Og når kombattanterne har skullet sikre sig, at de endte med at vinde skødet, har det været nødvendigt at tilbyde ikke bare prisen - men også mere end den.

Sidste års nyslåede boligejere kan dog i fællesskab glæde sig over, at færre af dem kom til at betale mere end udbudsprisen, end deres forgængere i 2015. Det viser en opgørelse fra boligportalen Boliga.

Af de solgte lejligheder sidste år endte 7,4 procent af alle handlerne over prisen, mens det i 2015 var 8,3 procent. Et udtryk for at der er stadig er fut i markedet for ejerlejligheder:

»Der er fart på lejlighedsmarkedet i særligt de største byer, og derfor har en stor portion af sælgerne også fået mere for boligen, end de har fået stillet i udsigt. Ser vi specifikt på 2015 er det næsten hver tiende, der får mere, og når andelen falder lidt til sidste år, er det et udtryk for, at tempoet gik lidt ned - omend det stadig er et meget aktivt marked,« siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom hos Realkredit Danmark.

Ingen eller mange

Om køberne har måttet tømme lommerne for ekstra dalere, hænger også sammen med deres ønskede beliggenhed.

For mens nogen kommuner har overbudspriser i mere end hver tiende handel, så står der et fint nul ud fra andre. Den største procentvist andel lejligheder solgt over udbudspris finder man i Herlev Kommune, Storkøbenhavn.

Helt præcist endte 11,8 procent af salgene af lejligheder over prisen, mens de i Tårnby Kommune, der dækker over et stykke af Amager, gik over pris i 11,6 procent af tilfældene.

I Københavns Kommune, der har været tropfører i boligmarchen mod toppen, er andelen af lejligheder solgt over udbudsprisen på 10,4 procent. I år 2015 var den samme andel ifølge Boliga på 12,6 procent.

Imens er der ti kommuner, hvor andelen af lejligheder solgt til mere end det udbudte er lig nul. Det drejer sig blandt andet om Guldborgsund og Slagelse Kommune.

Top ti: Her bliver flest lejligheder solgt over udbudsprisen

Herlev 11,8%
Tårnby 11,6%
Frederikssund 11,1%
Herning 10,8%
København 10,4%
Frederiksberg 9,7%
Furesø 9,3%
Glostrup 9,1%
Hvidovre 9,1%
Køge 8,9%

Her kan du se de solgte lejligheder i 2016

Boliga har opgjort den procentvise andel af lejligheder solgt til mere end den først-registrerede udbudspris på kommuneniveau for 2015 og 2016.