Så mange kvadratmeter bolig koster børnene

Bankernes regler for rådighedsbeløb betyder, at børnefamilier har råd til færre kvadratmeter.

Skal der være plads til børn i budgettet, er der paradoksalt nok rum til færre kvadratmeter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Mange børnefamilier går skuffede fra banken, når de får afslag på et boliglån, fordi familien er blevet udvidet. For hvert barn du får, har du nemlig råd til langt færre kvadratmeter bolig. Det viser beregninger, som Arbejdernes Landsbank har foretaget for Søndagsavisen.

»Det kommer meget bag på huskøbere, at det rådighedsbeløb, de har regnet ud på lommeregneren for et år siden, kommer til at ændre sig, når de sidder i banken, og maven igen buler ud,« siger cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Lone Kjærgaard til Søndagsavisen.

Det første barn du får, koster dig i gennemsnit 42 kvadratmeter færre at boltre sig på for et par med en årlig indkomst på 720.000 kroner. Det skyldes, at det første barn i gennemsnit koster 2.500 kroner på rådighedsbudgettet. Mens barn nummer to og tre giver omkring 20 kvadratmeter mindre at gøre godt med per barn, da der er nogle stordriftsfordele ved at have flere børn.

Og da kvadratmeterpriserne er meget billigere i en landsdel som Bornholm, koster det 81 kvadratmeter at få det første barn på Bornholm, mens man må gå 20 kvadratmeter ned i plads i det meget dyrere København.