Så mange ekstra lommepenge får du ud af oliens prisdyk

En typisk dansk familie med to indtægter får cirka 400 kroner ekstra om måneden til forbrug efter den seneste tids prisfald på olie og råvarer.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er godt nyt for dansk økonomi og danske forbrugere, at olie og mange andre råvarer på det seneste er faldet kraftigt i pris.

Prisfaldet er nemlig en vigtig årsag til, at forbrugerpriserne over det seneste halve år kun er steget med 0,4 procent, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Og holder den udvikling året ud – hvad meget tyder på – står Danmark med den laveste inflation siden 1953, altså i hele 62 år.

Da lønningerne i den private sektor samtidig stiger med 1,4 procent årligt, giver det en typisk familie med to indtægter omkring 400 kroner ekstra om måneden til forbrug. Samtidig er beskæftigelsen stigende, hvilket også trækker i retning af større forbrug og højere økonomisk vækst.

Prisfaldet på råvarer er bl.a. sket, efter at de internationale sanktioner mod Iran er blevet hævet, samtidig med at Saudi- Arabien har også øget sin produktion af olie til et rekordhøjt niveau.

Atomaftalen med Iran har også – set med de økonomiske briller – andre positive aspekter. Den vil bl.a. kunne løfte dansk eksport af fødevarer, miljøteknologi og meget andet i vejret.

»Iran er på udkig efter bedre teknologi, som kan gøre deres olieproduktion mere effektiv. Så både danske og norske olie- selskaber, der er langt fremme rent teknologisk, kan sandsynligvis øge deres eksport til Iran,« siger Thina Margrethe Saltvedt, der er olieanalytiker hos stor- banken Nordea.

Alene forventningen om, at der i sidste uge kom en aftale med Iran, har inden for de seneste par uger har fået benzinprisen herhjemme til at dykke med omkring 40 øre per liter, vurderer olieanalytiker Peter Rasmussen fra Statoil.

»Tommelfingerreglen er, hvis dollaren ligger uændret, skal benzinpriserne herhjemme falde fire øre per liter, hver gang prisen på råolie falder én dollar. Og prisfaldet i oliepriserne har været på ti dollar per tønde til det nuværende niveau lidt over 50 dollar,« siger Peter Rasmussen.

En lav inflation er også med til at holde renten nede, hvilket svækker euroen til gavn for konkurrenceevnen og eksporten. Især boligejere med stor gæld høster store økonomiske gevinster, når renten er lav.

»Så samlet er de faldende priser på råvarer en fordel for dansk økonomi. På kort sigt vil de lave priser på olie betyde, at staten får færre indtægter fra Nordsøen. Men på længere sigt er fordelene større end ulemperne,« vurderer Joachim Borg Kristensen, der er økonom hos Nykredit.