Så lave bliver de nye fleksrenter

Nykredit-koncernen har indledt to ugers auktioner over obligationer, der bestemmer det kommende års renter på flekslån.

Foto: Niels Ahlmann Olesen.
Læs mere
Fold sammen

Der bliver ikke nogen ny bundrekord. Men det tegner fortsat til ekstremt lave renter det kommende år på realkreditlån med variabel rente, flekslån, hvis de første resultater af auktionerne bag lånene holder stik.

Nykredit-koncernen med Totalkredit er første selskab, der sælger obligationerne bag flekslånene, og de første resultater tyder på en fortsat meget lav rente.

»Første auktionsdag tyder på en rente til F1-låntagerne på 0,39 procent, hvilket vil give dem en minimal ydelsesstigning i forhold til deres nuværende rente på 0,36 procent. Meget kan dog ske, inden vi kender de endelige resultater fredag den 28. august,« siger områdedirektør i Nykredit, Sune Worm Mortensen.

TV: Kunderne i Totalkredit har nu fået den første indikation på, hvordan deres rente kommer til at se ud. Hør med, når chefanalytiker i Nykredit, Tore Stramer, giver overblikket her.

 

Da den såkaldte kursskæring, som er det gebyr, realkreditinstituttet tillægger renten ved rentetilpasningen, er på 0,3 procent, er den rene renten helt nede på 0,09 procent.

Flekslån med rentetilpasning hvert 3. år, F3, fik på den første auktionsdag en rente på 0,53 inklusiv en kursskæring på 0,2 procent.

Nordea Kredit havde forventet en rente på ca. 0,25 procent forud for auktionen, og den hidtidige F1-rekord blev sat ved rentetilpasningen den 1. april 2015, hvor renten var helt nede i 0,09 procent - men inklusiv kursskæring.

»For boligejerne tyder det første pejlemærke fra auktionen på, at selv om der næppe bliver tale om nogen rekord i denne omgang, så er der trods alt tale om en rente, som er lidt lavere, end den rente de berørte boligejere betaler i dag. På den baggrund er der også udsigt til, at budgetposten for fornøjelser kan få et lille bitte pift opad i det kommende år, om end det er små tal vi taler om,« skriver chefanalytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

Nykredit-koncernens auktion løber fra den 17. august til den 28. august for obligationer bag rentetilpasningslån og variabelt forrentede lån, og de bestemmer renten for godt 53.000 låntagere fra 1. oktober.

I alt skal lån for 65,7 milliarder kroner have ny rente, og ca. to-tredjedele af dem er F1-lån.

Flekslån med rentetilpasning hvert femte år kommer først på auktion tirsdag.

Den meget lave rente på flekslån hænger sammen med manglende vækst og økonomisk uro og usikkerhed i verden. Derfor fastholder Europas og dermed Danmarks nationalbanker en meget lav rente, der smitter af på renten på flekslån.

Senest har Kinas devaluering af sin valuta medført massiv økonomisk usikkerhed - men dog ikke så meget, at Sune Worm Mortensen forventer nye bundrekorder på flekslånene, der blev sat ved forårets rentetilpasninger.

Sune Worm Mortensen påpeger, at også traditionelle fastforrentede realkreditlån har en lav rente i øjeblikket.

»Selvom renten på de fastforrentede lån er steget i løbet af året, så er vi fortsat på et meget lavt niveau. Vi taler i øjeblikket 3 procent i en kurs ikke langt fra 100, og et 2,5 procents lån i en kurs omkring 96. Fast rente er derfor stadig meget attraktivt både i et historisk perspektiv og absolut set. De F1-låntagere, der skal have ny rente ved årsskiftet, bør derfor allerede nu begynde at overveje at skifte den variabelt forrentede finansiering ud med et fastforrentet lån. Det giver ro i maven og bedre beskyttelse af friværdien,« påpeger han med henvisning til den næste runde rentetilpasning, når 2015 rinder ud.

I alt skal knap 100.000 boligejere og 15-20.000 erhvervsvirksomheder med rentetilpasningslån have ny rente fra 1. oktober. Nordea Kredit indleder sine auktioner den 25. august. BRF Kredit sælger sine obligationer løbende og Realkredit Danmark rentetilpasser ikke i denne omgang.

Samlet skal de tre realkreditinstitutter sælge obligationer for 101 milliard kroner, hvilket er 33 milliard kroner mindre end for et år siden. Årsagen er ifølge Lise Nytoft Bergmann, at mængden af obligationer, der skal sælges, falder, fordi stadig flere boligejere forlader F1-lånene fra til fordel for F3- og F5-lånene.

»Eftersom F3- og F5-obligationerne kun skal sælges hvert 3. henholdsvis hvert 5. år, presser det mængden af obligationer ned,« påpeger hun.