Så kan der konverteres igen

Der er åbnet for en hurtig konverteringskolbøtte for de boligejere, der i 2008 konverterede deres lån opad for at skære noget af restgælden.

Pilen peger nedad for renten, så en konvertering tilbage til en lavere rente er nu en mulighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Så er det tid til at slå den sidste krølle på konverteringskolbøtten. I løbet af det seneste halve år har renten historisk hurtigt givet mulighed for at først konvertere op for at skære noget af restgælden, og for nu at konvertere ned for at vende tilbage til den lave rente.

Hvis du var en af de boligejere, der i løbet af 2008 opkonverterede dit realkreditlån fra fem til syv procent for at skære noget af restgælden, så kan du nu konvertere tilbage til fem procent i pålydende rente.

Besparelsen på den månedlige ydelse er dog minimal, fordi kursen på det nye lån fortsat er så lav, at restgælden stiger igen - dog kun med omkring halvdelen af den gevinst, der blev hentet i opkonverteringen.

Det viser en beregning, som BRFkredit har lavet for Dinepenge.dk. Og med udsigt til fortsat faldende renter i første halvdel af 2009 er cheføkonom Ulrikke Ekelund langtfra skråsikker i sin anbefaling.

"Du kan netto skære cirka 50.000 kroner af din restgæld i forhold til det oprindelige lån og få en lidt lavere ydelse. Men jo mere kursen stiger (og renten falder, red.), jo bedre en forretning bliver det," siger hun.

Læs også: Danmark sænker renten mest

Økonom i Forbrugerrådet Carsten Holdum peger på, at en nedkonvertering til en lavere rente altid er en god forretning. Men det er ikke let at finde det rigtige tidspunkt at gøre det på.

"Fra det tidspunkt, hvor der er en gevinst på en krone, så er det en god forretning at gøre det. Men du har kun ét skud i bøssen, og hvis du venter, så falder renten måske, og gevinsten bliver større. Spørgsmålet er så, hvornår det er det rigtige tidspunkt, og det kan ingen rådgivere fortælle dig," siger han.

Læs også: Sådan fungerer konvertering

Men der er tegn på generelt fortsat faldende renter i samfundet. Selv om centralbankernes rentesatser primært påvirker de kortløbende lånetyper, så har de alligevel afsmittende virkning også på de langtløbende lånetyper som 30-årige realkreditlån. Og de fleste økonomer er enige om, at pilen peger nedad.

"Fortsat recession og meget lav inflation vil få ECB til at nedsætte renten med yderligere 0,5 procentpoint i marts. Det vil bringe den styrende rente ned på 1,5 procent," skriver Danske Bank i sin seneste renteprognose.

Banken gør dog også opmærksom på, at faldet allerede nu er indregnet i markedets kurser på obligationer og dermed renterne.

På den anden side af Atlanterhavet har den amerikanske centralbank Fed nået bunden af rentekurven og satser i stedet på frem over at opkøbe obligationer for at holde kurserne oppe og dermed renterne nede.

Læs også: Krise? Her er 25 spareråd

Men det er også næsten umuligt at forudse renternes bevægelser, indrømmer de fleste økonomer. Og dermed kan det være svært at ramme det rigtige tidspunkt, vurderer Ulrikke Ekelund.

"Rentepilen peger nedad. Men der er ikke noget "rigtigt" tidspunkt at gennemføre en konvertering på. Det er meget individuelt," siger hun.

Carsten Holdum råder dog ikke til helt at se bort fra diverse økonomers bud på renteudviklingen, selv om han betragter dem som gæt.

"Flertallet er som regel inde på noget af det rigtige, og prognoserne har også ofte en selvforstærkende virkning på markedet," siger han.

Der er dog en faktor, der i øjeblikket taler for at vente på en større gevinst end de nuværende.

"Det er godt at have muligheden for at gøre det, når tingene udvikler sig ekstremt. Lige nu er der politisk indflydelse på renteniveauet, og usikkerheden taler for at vente," vurderer Carsten Holdum.

Læs også: Prishop på afdragsfrie lån på vej