Så gamle er dine nye naboer

Se om der er i dit kommende kvarter er størst sandsynlighed for sølvbryllupper eller technofester.

Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Aabenraa Kommune kan indbyggerne godt begynde at glæde sig til et sandt overflødighedshorn af 50-års-fester. I Nordfyns Kommune er det derimod 40-års-fødselsdage, der vil blive fejret i den kommende tid. I hvert fald hvis man ser på gennemsnitsalderen på de danskere, der siden august har købt bolig i en af de to kommuner, som udgør yderpunkterne i en ny undersøgelse fra boligportalen Boliga.dk. Tallene viser gennemsnitsalderen på de købere, som i efteråret erhvervede en bolig i en af landets kommuner, og her er det Aabenraa Kommune, hvis købere i snit er 49 år, der har tiltrukket de ældste boligsøgende, mens Nordfyns Kommune er blevet befolket af landets yngste segment af købere, som i snit har 39 år på bagen. Den fynske kommunes snit hives ned af indflyttere i alderen 18-30 år, eftersom næsten en tredjedel af handlerne i efteråret er foretaget af den gruppe, mens de unge købere i Skanderborg Kommune ved Aarhus og Gribskov i Nordsjælland også fylder meget med underskrifter på ca. en fjerdel af skøderne.
Statistikken er baseret på købernes fødselsår, som det fremgår af tinglysningsoplysningerne, siden august 2011. Kun kommuner med minimum 50 tinglysninger er taget med i statistikken.

Kigger man på de ældste danskere, dem over 70 år, er der ikke mange, som går ud og betaler for en ny bolig. På landsplan tilhører kun 3,2 procent af tinglysningerne denne gruppe, og her er det Hillerød Kommune, der tager førstepladsen over flest senior-handler, nemlig 6,3 procent af det samlede antal, med Aabenraa Kommune og Hjørring Kommune på de følgende pladser. Den klart største gruppe af boligkøbere befinder sig i aldersgruppen 30-50 år, der i hele landet står for næsten halvdelen af alle tinglyste salg. I gennemsnit er en boligkøber 43 år. Se hvor gammel den gennemsnitlige køber i din kommune er på Boliga.dk