Så er det snart slut med 3-procent lånet

Fra på mandag hedder den toneangivende realkreditobligation formentlig 2,5 procent for fastforrentede lån med afdrag.

Foto: Torben Christensen

Skal, skal ikke. Danskere med hang til fastforrentede lån har på det seneste kunnet vælge mellem mellem et 3-procent lån med afdrag til en kurs tæt på 100 og et 2,5-procents lån med en pæn - om end lavere - kurs omkring 97.

Det er slut i denne omgang. I løbet af fredagen løb 3-procent lånene hos de toneangivende realkreditselskaber over kurs 100 og er dermed sandsynligvis lukket fra på mandag.

Det betyder, at 2,5%-lånet igen bliver dominerende for danske boligejere, som ønsker et fastforrentet lån.

»2,5%-lånet står klar som arvtager, som egentlig også var attraktivt før. Det betyder ganske enkelt, at kurstabet på et fastforrentet lån bliver omkring 30.000, men omvendt går man fra 3% til 2,5% i rente. Samlet set er rentebinding blevet en anelse billigere. Men når vi taler om et 3%-lån, som står på et knivsæg – altså om det skal lukke eller åbne - så er det langtfra enorme forskelle i ydelsen,» siger seniorøkonom i Nykredit Jeppe Borre.

»Sammenlignes før og efter lukning af 3%-lånet er ydelsen på et fastforrentet lån faldet med en rund 20’er. Mit råd er at slå til, hvis man synes, et fastforrentet lån er attraktivt i de nuværende niveauer på 2,5%-3%. Det synes jeg, det er, og så bør en lukning eller åbning af 3%-lånet ikke være altafgørende for, om man vælger et fastforrentet lån til eller fra,« siger Jeppe Borre

Kursen på 2,5%-lånet er omkring 97.