Så er der dækket op til rentefald

Torsdag sænker den europæiske centralbank ifølge økonomerne renten for sidste gang i denne omgang. Men der er tvivl om, hvor meget den højere danske rente skal - og vil - falde.

En meget stor dansk valutareserve peger mod en dansk rentesænkning på torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Nationalbanken har dækket et bugnende bord fyldt med valutareserve, så der er gjort klar til rentefest for danskere med variabelt forrentede lån på torsdag. Men der er tvivl om, hvorvidt de får lov til at spise med.

Landets valuatareserve voksede sig i april rekordstor til 286,4 milliarder kroner fra knap 261 milliarder kroner i marts. Og med sådan en polstring forventer økonomerne, at renten skal sættes ned på torsdag i forbindelse med, at den europæiske centralbank, ECB, først sænker sin rente med 0,25 procentpoint til det laveste niveau nogensinde.

Ifølge centralbankens tidligere udmeldinger er det desuden det sidste rentefald fra den side. Men der er et spænd på 0,75 procentpoint mellem den danske og den europæiske rente, og Nationalbanken har ikke haft travlt med at sænke den danske rente yderligere og indsnævre spændet.

Men chefanalytiker i Nordea Anders Matzen vurderer, at den bugnende valutareserve peger i retning af et større dansk rentefald, end de 0,25 procentpoint, der forventes fra ECB.

"Ved sidste ECB rentemøde i begyndelsen af april viste Nationalbanken dog, at man ikke har noget hastværk med at få indsnævret rentespændet i forhold til ECB," skriver Anders Matzen.

Han forventer derfor kun en mindre indsnævring af spændet fra de nuværende 0,75 procentpoint til 0,6 procentpoint.

Men da de aktuelle, daglige renter på pengemarkedet i øjeblikket kun ligger omkring 0,6 procent kan små rentefald fra centralbankerne på torsdag også få den effekt, at den faktuelle rente i pengemarkedet stiger. Cheføkonom i BRF Kredit Ulrikke Ekelund vurderer, at markedet kan reagere med skuffelse på små rentefald, som i forvejen er indregnet, så renten i realiteten stiger.

"Der er overvejende sandsynlighed for, at de finansielle markeder bliver skuffede efter rentemødet i næste uge, hvilket vil presse renterne op. Det er vores overbevisning, at ECB formentlig kun vil tilbyde lidt bedre likviditetsforretninger," skriver hun i en kommentar.