Rystende uvidenhed om egen pension

Næsten halvdelen af de danske pensionsopsparere aner ikke, hvilken type pensionsopsparing de har, eller hvordan pengene placeres.

Ved du selv, hvordan dine pensionspenge bliver investeret? Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viser en ny undersøgelse fra PFA Pension, skriver Børsen.  Flere uafhængige rådgivere er bekymrede - men ikke overraskede - over danskernes mangel på interesse for pensionen.

»Det er præcis det samme billede, vi ser i vores rådgivning. Folk aner ikke, hvilken type opsparing de har. Typisk er det noget, som først begynder at interesse folk, når de begynder at kunne se en ende på lønudbetalingerne. Men så er det for sent, hvis man har ligget med en forkert risikoprofil eller ikke indbetalt nok i løbet af årene,« siger Gerner Abildtrup, partner i rådgivningsfirmaet Bedstpension.

I undersøgelsen har PFA spurgt 1.788 danskere om, hvordan deres pensionsopsparing bliver forrentet - altså om de har en ordning med gennemsnitsrente, hvor de får en årlig depotrente, eller om de har et markedsrenteprodukt, hvor afkastet er afhængigt af udviklingen på markederne.

Her svarer 42 pct. af de adspurgte, at de ikke ved, hvilken type opsparing deres penge er placeret i.

Uvidenheden er naturligt nok størst blandt de unge, hvor 68 pct. af de 18-24-årige svarer »ved ikke«. Men selv blandt danskere, der er tæt på pensionsalderen, er der en stor mangel på interesse for, hvordan pensionsordningen er skruet sammen. Blandt de over 55-årige ved en tredjedel ikke, om de har markedsrente eller gennemsnitsrente.