Russer tjener styrtende på danske kviklånere

Danskere, der tager kviklån og havner i en gældsfælde, er med til at finansiere en russisk milliardærs luksusliv med privat jetfly og superyacht.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Det skriver Politiken lørdag.

Politiken har sammen med europæiske samarbejdspartnere i European Investigative Collaboration kortlagt et af de kviklånsfirmaer, som russeren Oleg Bojko har i Danmark. I alt 160.000 danskere lader sig lokke af hurtige penge hos firmaerne Zaplo og Vivus, som hører til Oleg Bojkos koncern 4Finance.

Halvdelen af lånene i russerens internationale konglomerat var ved udgangen af 2015 i restance, fremgår det af koncernens regnskaber. Når lånerne betaler for sent, klapper fælden med gebyrer og skyhøje renter. Papirer fra Bojkos koncern afslører blandt andet, at hans danske firmaer tjener i gennemsnit 124 procent i renter på at låne ud til kunder i Danmark.

»Man er ung og dum – og det er så nemt at hente de her penge, og man tænker, at det skal jeg nok få betalt tilbage. Men pludselig handler hele tilværelsen om at holde kreditorerne fra livet, mens man kæmper for at skaffe penge til næste måneds overlevelse«, siger en af kunderne, 29-årige Mads Bertelsen, til Politiken.

Interne dokumenter fra Oleg Bojkos 4Finance-koncern viser, at det danske selskab fra 2013 til 2015 betalte mindst 16,2 millioner kroner i renter til et beslægtet selskab på Malta. Det giver fradrag i skatten af det danske millionoverskud, mens selskabet på Malta blot har betalt 0,05 procent i skat af indtægterne.

Ingen i 4Finances ledelse vil lade sig interviewe, men i en skriftlig kommentar hedder det: »Vores regnskabsprocesser er fuldt reviderede for at sikre, at vi lever op til reglerne på området og betaler skat korrekt i Danmark«.