Rød borgmester sænker boligskat

For anden gang på to år sænker forstadskommune med socialdemokratisk borgmester en af sine skattesatser - denne gang lempes grundskylden, men ikke nok til at undgå en kroner-og-øre-stigning.

Pressefoto: Hvidovre.dk Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For anden gang på to år sænker den socialdemokratiske højborg Hvidovre på den københavnske vestegn en af de lokale skattesatser: Fra nytår bliver grundskylden - den kommunale skat på jord - beskåret med 0,6 promille til 29,7 promille.

Det sparer en gennemsnitlig husejer for lige godt en femhundredekroneseddel. Uden sænkningen af satsen ville årets stigning ifølge en Danske Bank-beregning tidligere i år have været på lige knap 1.600 kroner - det bliver begrænset til små 1.100 kroner med forliget indgået mellem Dansk Folkeparti, Venstre og borgmester Helle Adelborgs socialdemokrater.

»Skattenedsættelser er sjældent født i vores baghave, men Hvidovre har i mange år haft en høj skat, fordi vi har prioriteret et højt serviceniveau. Denne gang var jeg oppe imod et flertal, som snakkede om lavere skat, og det er lykkedes at samle et bredt flertal om en ansvarlig løsning. Personligt havde jeg gerne set en lavere personskat i stedet, men grundskylden har været vældigt debatteret mange steder, også i Hvidovre. Jeg tror såmænd også, at socialdemokratiske vælgere i hus er meget glade for det her,« siger Helle Adelborg til Berlingske Business.

Grundskylden for jorden under et gennemsnitshus i Hvidovre kommer næste år op på 25.200 kroner - uden den reducerede sats ville beløbet have været godt 25.700 kroner. Listen toppes af Frederiksberg, hvor grundskylden - endda efter en sænket sats - passerer 48.000 kroner næste år. Derefter følger Rudersdal med knap 43.000 kroner og København, en af Hvidovres naboer, med 39.300 kroner.

Hvidovre skar for to år også en smule i personskatten, som faldt med 0,1 procentpoint til 25,5 procent med virkning fra 2014.

Grøn = Sænket grundskyld i 2016. Klik på kommunerne for at se tal for personskatter og dækningsafgift.

Det er dog - som også borgmesteren selv påpeger - svært at beskreve forstaden som et udpræget skattely: Blandt 28 kommuner i Storkøbenhavn har Hvidovre i år den femtehøjeste personskat og den sjettehøjeste sats for grundskyld. Desuden er Hvidovre blandt de 11 hovedstadskommuner, som opkræver den højest tilladte dækningsafgift, den lokale skat på erhvervsbygninger.

Ud over Hvidovre har foreløbig en håndfuld andre kommuner vedtaget at skære i grundskylden fra nytår: Faxe sænker med 1,13 promille, Frederiksberg og Favrskov mellem Randers og Aarhus begge med en promille, Lyngby-Taarbæk med en halv promille og Helsingør med 0,3 promille.

Det fremgår af en Berlingske-opgørelse tirsdag middag baseret på budgetforlig i 72 af landets 98 kommuner, som alle skal have vedtaget det endelige 2016-budget senest 15. oktober.

Mindst hver femte kommune ventes at justere mindst en af sine skattesatser, og otte kommuner har fået lov til at hæve skatterne på grund af anstrengt økonomi.