Rod i digital tinglysning skaber skattekaos

Kommunerne kan ende med at sende deres opkrævning af ejendomsskat til helt forkerte personer i år.

Regningen for ejendomsskat kan gå til de forkerte, så længe der er lang ventetid hos den digitale tinglysning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dårlig forberedelse og planlægning af skiftet til digital tinglysning har betydet fejl på fejl i tinglysningen og en sagspukkel, der i øjeblikket tæller i omegnen af 63.000 ubehandlede sager. Og det kan betyde, at kommunerne i år sender ejendomsskattekort til folk, der for længst har solgt deres ejendom, skriver Børsen.

»Kommunerne er havnet i den samme tumult som alle andre, der gerne vil benytte sig af tinglysning. Det har givet problemer, som reelt ikke burde have været problemer,« siger vicekontorchef i Teknik og Miljøafdeligen i Kommunernes Landsforening (KL), Pia Færch.

Hun forklarer, at de tilbagemeldinger, som især kommunerne kommer med, drejer sig om, hvem der reelt skal betale ejendomsskatten.

»Kommunerne vil altid sende ejendomsskattekortet ud til den ejer, der står i tingbøgerne. Med den ventetid, der har været i Tinglysningsretten siden september, så kan aftalen for en ejendomshandel sagtens være indgået for flere måneder siden. Vores råd til kommunerne har været, at det stadig er den ejer, der står opført i tingbøgerne, som skal betale regningerne,« siger Pia Færch.

I Københavns Kommune kan vicekontorchef for ejendomsskattekontoret, Curt Øverup, bekræfte, at telefoner og mail-bokse har glødet. Han foreslår, at den gamle ejer selv sender regningen videre.

»Vi har fået henvendelser fra folk, der siger at deres ejendom er handlet. Men har vi ikke fået oplysninger om ejerskifte fra Tinglysningsretten, så aner vi ingenting om en handel. Vores råd er, at skattebilletten skal sendes til den nye ejer eller afleveres til den ejendomsmægler, der har stået for handlen,« siger Curt Øverup, der kalder implementeringen af den digitale tinglysning for en tung, sej kamp.

Også i Århus frygter Holger Kjerulf, chef for kommunens grundsalgskontor, at indkrævning af ejendomsskat terne bliver en bøvlet affære.

»Der vil altid være enkelte sager, der går fejl. Men vi frygter klart, at antallet bliver større i år end ellers,« siger Holger Kjerulf.