Risikoen for fyring falder

Antallet af fyringsvarsler dykker. Panikagtige tilstande på arbejdsmarkedet er aftagende, mener cheføkonom.  

Foto: Foto: Colourbox

Ubetinget godt nyt for arbejdsmarkedet, men ingen grund til at hæve armene alt for højt. Det siger chefanalytiker Christian Hilligsøe Heinig fra Sydbank til nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, der viser, at antallet af fyringsvarsler er faldet fra 1019 personer i juni til 579 personer i juli.

"Tallene understreger nok engang, at de panikagtige tilstande på arbejdsmarkedet er aftagende," siger Christian Hilligsøe Heinig.

Selv om tallene er positive, maner chefanalytikeren til besindighed og påpeger, at fyringsvarslingerne langt fra er nogen perfekt indikator for udviklingen i ledigheden.

"Det fik vi en påmindelse om i juni måneds ledighedstal, hvor ledigheden pludselig steg noget mere end i maj måned. Det skal blandt andet ses i lyset af, at en stor del af stigningen i arbejdsløsheden sker uden, der har været udstedt et fyringsvarsel," siger Christian Hilligsøe Heinig.

Fyringsvarslinger fremkommer kun ved større afskedigelsesrunder, og samtidigt fremhæver chefanalytikeren, at der kan være en ferieeffekt i fyringsvarslingerne, hvor virksomhederne har taget en form for time-out, for at vurdere, hvordan den økonomiske krise udvikler sig.

Det er tredje måned i træk med fald i antallet af fyringsvarslinger, som ifølge Sydbank nu er på det laveste niveau siden maj 2008. Arbejdsmarkedsstyrelsens tal toppede i januar i år med 5693 personer.

/ritzau/