Risikoen for en boligboble stiger

Nye data viser, at appetitten på lejligheder er tiltaget markant i år – særligt på større lejligheder og projektlejligheder. Især når projektlejligheder rives væk, tyder det på forventning om stigende priser, vurderer boligøkonom.

Øget urbanisering og stigende optimisme har fået lejlighedspriserne i København og på Frederiksberg til at stige voldsomt. Desuden er der mange af dem, der tidligere ville være flyttet ud af København, som nu i stedet flytter til et andet sted i byen. Arkivfoto: Ditte Valente Fold sammen
Læs mere

Større lejligheder rives væk i øjeblikket. Selv om markedet for mindre lejligheder, de typiske forældrekøb, er på sit højeste lige nu, hvor de nye hold studerende skal finde boliger, bliver det overhalet af markedet for større lejligheder og herunder projektlejligheder, viser nye tal fra ejendomsmæglerkæden Home.

Udviklingen kan være endnu et faresignal fra det glohede lejlighedsmarked især i København, Frederiksberg, Aarhus og Aalborg, hvor økonomer og Finanstilsynet gennem længere tid har advaret om risikoen for en boligboble, hvis prisudviklingen fortsætter.

Den stærkt stigende omsætning og de kraftigt stigende priser kan nemlig stamme fra såkaldte projektlejligheder, der købes, inden de er færdigbyggede og derfor kan indebære en forventning hos køberne om, at prisudviklingen fortsætter sin stigning.

Netop køb ud fra en forventning om fortsatte prisstigninger er et af kendetegnene ved en boligboble.

»Udviklingen drives af den verdens­rekord i lav rente, som Danmark oplevede i foråret. Dertil er der en øget optimisme, som driver prisen på lejligheder op, og så er den generelle urbanisering meget voldsom. De, der tidligere ville flytte væk fra byen, flytter nu til et andet sted i byen, og det er både ældre og børnefamilier, der er tale om. Det skaber en øget handel og pres på boligmassen,« siger Mads Ellegaard, relationschef i Home.

Forventning om stigende priser

Konkret viser Homes tal for omsætningen i årets første syv måneder, at omsætningen af de almindelige lejligheder – altså ikke de små typiske forældrekøbslejligheder – er stukket helt af fra resten af boligmarkedet. Siden 2011 er omsætningen af dem steget med 85 procent, mens stigningen for henholdsvis forældrekøbslejligheder og villaer kun er steget med henholdsvis 56 og 44 procent.

Boligøkonom i Nykredit Joachim Borg Kristensen holder især øje med projektlejlighederne.

»Der er et klart faresignal på projektsalg, når der er indikationer på, at de stiger mere i pris end de eksisterende lejligheder. Hvis der er tegn på boligbobler, er det der, man skal kigge. Fordi overtagelsen sker ude i frem­tiden, er det ofte forventninger om stigende priser, der handles på. Og når vi ser en kraftigt stigende aktivitet som nu, er det en indikator på, at risikoen for en boligboble er tiltaget. Men boblen er endnu ikke til stede,« siger Joachim Borg Kristensen.

Prisudviklingen over de undersøgte fem år fra 2011 afspejler også den stærke efterspørgsel på de almindelige ejerlejligheder. Mens forældrekøbslejligheder gennemsnitligt er steget godt 26 procent pr. kvadratmeter på landsplan, er almindelige lejligheder steget 35,2 procent, viser Homes tal.

»Forældrekøb følger normalt konjunkturerne, og vi kan også se, at omsætningen og priserne er stigende – men altså mindre stigende end for de almindelige lejligheder. Universiteterne har ganske vist øget deres optag af studerende – men altså ikke i samme tempo som den generelle urbanisering,« siger Mads Ellegaard.

Omsætningen af især de almindelige ejerlejligheder har taget det største hop fra 2014 til 2015 med en stigning på cirka 35 procent. Det falder sammen med de laveste bolig­renter i mands minde, da de variabelt forrentede lån i foråret kunne optages til en rente under nul, mens 30-årige fastforrentede lån kunne udstedes til to procent.

Renten er styrende for prisen

Netop renten er meget styrende for danskernes opfattelse af og forventning til boligmarkedet.

Derfor afspejlede Nykredits såkaldte Huspristillid også forårets lave renteniveau, da den i maj nåede op på 29,6, som er det højeste niveau i målingens historie.

Siden er den faldet lidt tilbage til 25,7 i juli – i takt med at renten er steget lidt siden bundrekorden. Det betyder konkret, at 57 procent af de adspurgte tror på stigende priser over de kommende 12 måneder, mens kun seks procent tror på prisfald.

»Huspristilliden er bøjet lidt af og er begyndt at falde. Renten har en direkte effekt på ydelsen på en bolig og på forventningsdannelsen, så folk slår lidt mere koldt vand i blodet. Men tilliden til huspriserne ligger stadig på et pænt højt niveau,« siger Joachim Borg Kristensen.