Rigmands-enklave vippet af tronen: Her er kongen af sommerhusmarkedet

Det kunne meget vel lyde som introen til en ny sæson af HBOs successerie Game of Thrones, men i virkeligheden er det fortællingen om det danske sommerhusmarked. For mens nordsjællandske Hornbæk i 2015 indtog sin nordkyst-nabo Tisvildelejes plads på toppen af sommerhusmarkedet, viser salgspriserne for 2016, at Tisvildeleje nu er tilbage i front med de højeste gennemsnitlige kvadratmeterpriser.

Tisvilde Hovedgade. I en ny undersøgelse fra Boliga viser det sig at Tisvildeleje topper det nordsjællandske boligmarked med de højeste kvadratmeterpriser. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tronen er generobret, og en gammel kending er tilbage.

Det kunne meget vel lyde som introen til en ny sæson af HBOs successerie Game of Thrones, men i virkeligheden er det fortællingen om det danske sommerhusmarked.

For mens nordsjællandske Hornbæk i 2015 indtog sin nordkyst-nabo Tisvildelejes plads på toppen af sommerhusmarkedet, viser salgspriserne for 2016, at Tisvildeleje nu er tilbage i front med de højeste gennemsnitlige kvadratmeterpriser.

Det skriver boligsiden Boliga.dk.

Og føringen er ganske betragteligt.

Sommerhusene i Tisvildeleje, der ligger lige nordøst for Frederiksværk, gik nemlig i gennemsnit for 30.256 kr. pr. kvadratmeter sidste år, mens man i liebhavernes anden yndlings-ferieby Hornbæk slap knap 4.000 kr. billigere.

- Tisvilde kan noget unikt - her er skov og strand - ligesom der også er i Hornbæk - men her er også en lang række arrangementer, som altid har været her, som man kan huske, fra man var barn: Der er Tisvildeleje går i Fisk, vinterbadningen den 22. - 23. december og loppemarkederne, siger ejendomsmægler Lene Pedersen, der er indehaver af EDC Tisvildeleje.

- Samtidig har Tisvilde også opdateret sig. Der er kommet 'Musik i Lejet' (musikfestival, red.)  og uge 29 er også rykket hertil. Så det er ligesom blevet trendy at have sommerhus her. Og samtidig signalerer det jo også et overskud at sige, at man lige tager til Tisvilde i weekenden, siger hun.

Skagen er tilbage

En af sommerhusmarkedets evergreens har også meldt sig tilbage på listen over Danmarks dyreste egne, man kan holde sine ferier på.

For mens der de seneste år ikke har været nok salg i Skagen til, at man kan beregne en retvisende gennemsnitspris, er sommerbyen i 2016 det sted i landet, hvor fritidshusene er handlet til de næsthøjeste priser.

Her skal der således betales godt 28.000 kr. for en enkelt sommerhus-kvadratmeter. Det oplyser Boliga.

På tredjepladsen over de dyreste priser findes Hornbæk, hvor sommerhusene traditionelt bliver udbudt til de højeste priser.

Fjerdepladsen indtages af Aarhus-forstaden Egå, som dermed er den eneste af de allerdyreste sommerbyer, der ikke ligger på den sjællandske nordkyst.

- Man har de højeste indtægter i København, og man vil gerne have et fristed inden for en vis afstand. Derfor er priserne i Nordsjælland højere end i eksempelvis Jylland eller andre steder på Sjælland, siger Lene Pedersen.

- Der er også rigtig dejligt i Rørvig og på Sjællands Odde, men det er bare tre kvarter længere væk fra København, og så er vi jo bare convenient, siger hun.

På femte-, sjette-, syvende- og ottendepladsen er vi tilbage på landets største ø i byerne: Hundested, Liseleje, Vejby og Dronningmølle.

Mens de to jyske kystområder Henne og Børkop med kvadratmeterpriser på over 19.000 kr. er landets niende- og tiende-dyreste områder at købe sit eget feriehus i.

Her får du flest kvadratmeter for pengene

De allerbilligste sommerhus-kvadratmeter findes i Eskebjerg nær Kalundborg, hvor husene sidste år blev handlet for godt 6.000 kr. kvadratmeteren.

Og ser man tilbage over de seneste fem år, er det også i den nordvest-sjællandske by, at man har fået flest kvadratmeter for sine penge.

I den ende af skalaen findes desuden byer som Nakskov på Lolland, Nibe ved Aalborg, Vestervig i det nordvestlige Jylland og Grevinge ved Lammefjorden, hvor den

gennemsnitlige sommerhus-kvadratmeterpris ifølge tal fra Boliga ikke når op over 8.000 kr.

Se hvad sommerhusene i din favoritby blev solgt for i 2016 her