Rig kinesisk bejler fik den kolde skulder

Bang & Olufsen meddelte fredag eftermiddag, at selskabet har lukket ned for forhandlinger med kinesisk køber. Aktien styrtdykkede og sluttede fredag mere end seks procent nede.

B&O havde givet kineserne en deadline fredag angående et muligt købstilbud. Det skæringspunkt har Sparkle Roll altså valgt at se stort på. Sydbanks B&O-analytiker, Morten Imsgard, synes, at det foreløbig ligner et »game over« for Sparkle Rolls ambitioner om at overtage det danske designikon. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bang & Olufsen har smidt sin kinesiske bejler Qi Jianhong på porten og stoppet forhandlingerne om salg af virksomheden. Efter en langstrakt forhandlingsproces har Struer-virksomheden mistet tålmodigheden. Det kinesiske selskab Sparkle Roll har i længere tid bejlet til Struer-selskabet, men har ikke kunnet overbevise B&O-ledelsen om, at der reelt var et tilbud på vej.

»For at mindske usikkerheden blandt Bang & Olufsens medarbejdere, forhandlere og andre interessenter har Bang & Olufsens bestyrelse derfor anmodet Sparkle Roll om, senest den 15. april 2016, at forpligte sig til enten at offentliggøre et købstilbud eller at sandsynliggøre sin evne til at fremsætte et sådant købstilbud,« skrev selskabet fredag i en meddelelse til fondsbørsen.

»Eftersom Sparkle Roll ikke har forpligtet sig til at offentliggøre et købstilbud på alle aktierne i Bang & Olufsen og ikke har sandsynliggjort sin evne til at fremsætte sådan et købstilbud, har bestyrelsen i dag besluttet at informere Sparkle Roll om, at man opfatter dialogen vedrørende et potentielt købstilbud som ophørt,« skriver selskabet.

Deadline droppet

B&O havde givet kineserne en deadline fredag angående et muligt købstilbud. Det skæringspunkt har Sparkle Roll altså valgt at se stort på.

Sydbanks B&O-analytiker, Morten Imsgard, synes, at det foreløbig ligner et »game over« for Sparkle Rolls ambitioner om at overtage det danske designikon.

»På den korte bane bør det være punktum, fordi B&Os bestyrelse næppe på mandag vil fremsætte et tilbud, som kineserne giver accept af. Et eller andet sted synes den første forhandling at få et endeligt punktum,« siger Morten Imsgard.

Forhandlingerne mellem Sparkle Roll og B&O har stået på siden slutningen af 2015, hvor det danske selskab for første gang bebudede, at der var interesse i selskabet. Den potentielle køber var hemmelig, indtil selskabet Sparkle Roll selv gik ud i offentligheden. Kineserne købte siden hen knap en femtedel af B&O, og mens rygterne har floreret om opkøb på op til 51 pct., har bestyrelsen altså valgt at lukke forhandlingerne.

»Bestyrelsen er nødt til at have en eller anden form for intern deadline. B&O er efterladt i et vakuum, hvor medarbejdere og samarbejdspartnere ikke ved, hvad fremtiden bringer. Derfor giver det også mening for bestyrelsen at sige, at denne diskussion ikke kan fortsætte i al evighed. Det er B&O ikke tjent med,« forklarer Morten Imsgard.

Næppe andre købere i farvandet

Analytiker Per Hansen fra Nordnet vurderer, at der givetvis ikke er andre købere.

»I modsat fald ville vi have hørt om det nu. B&O er ikke mere pressede, end at virksomheden har råd til at se tiden an. De har ikke nogen nettogæld, men penge i kassen. Men hvis den økonomiske genopretningsplan ikke giver de ønskede resultater, kan det vise sig at blive en større udfordring med kursfald til følge. På mandag begynder den nye virkelighed, og mon ikke bestyrelsen inden for en kortere periode med A-post får en henvendelse fra Qi om bestyrelsesarbejde?« lyder det fra Per Hansen.

Kineserne er fortsat storaktionær i Bang & Olufsen med en ejerandel på 18,7 pct. Sparkle Rolls danske PR-mand, partner i bureauet Kreab Christian Grønning oplyser, at Sparkle Roll ikke har nogen kommentarer til det mislykkede opkøbsraid.