Rift om små sommerhuse løfter salgspriserne

Priserne på sommerhuse har så småt fået forårsfornemmelser. De mindre huse klarer sig bedst i konkurrencen med de store, fordi udbuddet er begrænset. Prisudviklingen tegner stærkest i Nordsjælland, Østsjælland og Østjylland.

Det er lettere at sælge et lille sommerhus end et stort lige nu, og det betyder højere priser for de mindre huse. Arkivfoto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forårssolen lokker hvert år købere af sommerhuse frem, og efter en længere prismæssig ørkenvandring kan bunden være nået, så købere og ejere kan håbe på stigende priser i tilgift til den fornøjelse, der er ved at eje et sommerhus.

Det vurderer blandt andre lektor med speciale i boligøkonomi Morten Skak fra Syddansk Universitet, som dog ikke ser prisstigninger på helt kort sigt.

»Generelt følger sommerhusene det øvrige boligmarked med lidt forsinkelse. Efter min opfattelse vil markedet være underdrejet i det næste års tid, men priserne er gået meget ned, så der er sikkert mange gode køb at gøre,« siger Morten Skak.

Der er geografiske forskelle, og i områder med det største udbud udelukker han ikke, at der kan komme yderligere prisfald, før udviklingen vender. Men for eksempelvis de nordsjællandske sommerhuse vil den positive udvikling i priserne på københavnske ejerboliger smitte af.

»Forventningen om, hvad et sommerhus skal koste, hænger sammen med prisen på helårsboliger og andre faktorer som kraftig tilflytning og bedre udvikling i arbejdspladser omkring København,« siger lektoren.

Chefanalytiker i Nordea Lise Nytoft Bergmann vurderer også i en større analyse af boligmarkedet, at de mest postive udsigter for sælgerne findes i områder tæt på København og Aarhus.

»Vi er mest optimistiske på prisudviklingen i Nordsjælland, Østsjælland og Østjylland, da udbuddet er mindre i forhold til antallet af sommerhuse. Vi er mest pessimistiske på prisudviklingen i Syd- og Vestsjælland, Nordjylland og langs den jyske Vestkyst – både Syd- og Vestjylland. Der er rigtigt meget til salg i disse områder, og det øger alt andet lige købernes forhandlingsmagt,« vurderer hun.

Blandt de forskellige typer sommerhuse vurderer hun, at de mindre sommerhuse er mere prisstærke end de større.

»Der er ikke så mange små sommerhuse til salg som store, og liggetiderne synes mindre for små sommerhuse end for store. Særligt de helt store sommerhuse over 100 kvadratmeter har det svært. De er klart overrepræsenteret på ejendomsmæglernes hylder, og det vil have betydning for den fremadrettede prisudvikling. Vi forventer, at de små sommerhuse vil klare sig bedre i den kommende tid end de store. De store er allerede overrepræsenteret i statistikkerne, og det kan være svært at låne penge til dem, da boligejerne ikke længere har så store friværdier at trække på,« konkluderer Lise Nytoft Bergmann.

Sommerhuse på over 100 kvadratmeter udgør kun 16 pct. af den samlede sommerhusbestand, mens de fylder 26 pct. på salgslisterne – med en endnu større forholdsvis andel til salg i Sydjylland, Vestjylland og på Bornholm.

En tilsvarende skævhed kan ses i fordelingen mellem gamle og nye sommerhuse, hvoraf der er markant flere af de sidstnævnte til salg. Af de ca. 233.000 sommerhuse i Danmark er knap 213.000 bygget før 2005 svarende til 91 pct.

Men blandt huse til salg udgør de gamle huse kun 85 pct., og forklaringen er ifølge Lise Nytoft Bergmann ændringen af planloven i 2004, der åbnede for udvidelse af eksisterende sommerhusområder med 8.000 nye sommerhusgrunde i kystnære områder. Mange af de nye sommerhuse er dermed bygget bagved eksisterende sommerhuse og har længere til vand, ligesom de nye huse ofte er større end de gamle.

En af de store støtter for boligmarkedet og herunder også sommerhusene er den meget lave rente på helt ned til en halv procent for etårige flekslån. Og der er ikke udsigt til, at en stigning ligger lige om hjørnet.

»Jeg forventer, at vi nogle år endnu vil køre med forholdsvis lave renter. Vi er jo en del af euroområdet, og en af målsætningerne er at holde en lav inflation. Så vi kommer ikke tilbage til fortidens tocifrede renteniveauer, medmindre der kommer et chok i form af en større krig eller andet,« siger Morten Skak.

De meget lave renter og dermed lave udgifter ved at belåne et sommerhus er også med til at gøre driften af sommerhus billig. Det kan udtrykkes som det antal ugers udlejning, der kan dække de faste omkostninger på et sommerhus.

Ifølge Lise Nytoft Bergmanns analyse finansierer 17 ugers udlejning i øjeblikket prisen på et gennemsnitligt 80 kvadratmeters sommerhus med F1-lån, mens det kræver 23 uger med et fastforrentet lån målt på de faste omkostninger uden afdrag.

»Det er i en historisk sammenhæng en kort tidsperiode. Da det var dyrest at få dækket faste omkostninger via udlejning, krævede det, at man lejede sit sommerhus ud i 32 uger med et F1-lån og 36 uger med et fastforrentet lån,« konkluderer Lise Nytoft Bergmann.

Hun påpeger dog, at et gennemsnitligt feriehus kun blev udlejet i 13 uger i 2012, hvor den seneste opgørelse stammer fra.

Se den store grafik: Her er flest sommerhuse til salg.