Revisorkæmpe sår ny tvivl om nye fondsregler

I forsøget på at løse ét problem i de danske skatteregler for erhvervsdrivende fonde skaber skatteminister Karsten Lauritzen (V) et nyt, mener revisorfirmaet KPMG.

Skatteminister Karsten Lauritzen er ikke meget for at tale om lovforslag L27, som vil fjerne skattefradraget for erhvervsdrivende fonde. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteminister Karsten Lauritzens (V) lovforslag L27, som vil fjerne skattefradraget for erhvervsdrivende fonde for at imødekomme EU, kan skabe et nyt problem med netop EU. Ifølge revisorkæmpen KPMG er der risiko for, at omlægningen af skattefradraget kan blive karakteriseret som ulovlig statsstøtte.

For at undgå at få problemer med EU vil skatteministeren fjerne fradraget for uddelinger fra danske erhvervsdrivende fonde, der årligt står bag uddelinger for 1,2 milliarder kroner. I stedet skal fradraget gives til modtagerne af uddelinger fra fondene. L27 står til at give staten en merindtægt på 200 millioner kroner, som ifølge ministeriet vil gå i nul ved at give fradraget til modtagerne.

L27 har, som beskrevet i Berlingske Business for en uge siden, fået en lang række af de store fonde op i det røde felt. Kritikken lyder, at skatteministerens beregninger er for simple og ikke tager højde for virkeligheden i fonds-Danmark.

Nu sår revisionskæmpen KPMG yderligere tvivl om udformingen og effekten af L27. Ifølge KPMG er der risiko for, at det kan blive set som ulovlig statstøtte, at staten tilgodeser udvalgte modtagere af fondsuddelinger med et skattefradrag, når der er tale om virksomheder.

»Spørgsmålet er, om Skatteministeriet i forsøget på at løse et problem skaber et nyt problem med ulovlig statsstøtte. Det er et område, hvor man skal have en utrolig sikker hånd. Er der den mindste tvivl, skal regeringen forbi EU-kommissionen og spørge om lov,« siger Peter Rose Bjare, skatteekspert og partner i KPMG.

Karsten Lauritzen vil ikke tale med Berlingske om lovforslaget L27. Men i en mail fra Skatteministeriet afvises det, at der er et problem:

»Baggrunden for L27 om ændring af fondsbeskatningsloven er at bringe fondsbeskatningen i overensstemmelse med EU-retten om kapitalens fri bevægelighed. Derfor har Skatteministeriet i det lovforberedende arbejde naturligvis været meget opmærksom på ikke at overtræde andre dele af EU-retten. På den baggrund er det Skatteministeriets opfattelse, at lovforslaget er i overensstemmelse med EU-retten,« skriver ministeriet.

Skatterabat er en form for statsstøtte

Ifølge skatteekspert Peter Rose Bjare fra KPMG er hele argumentationen i L27 og særligt »tilbageførselsmodellen« problemtatisk. Skatterabatten fra staten udgør en form for statsstøtte, når modtagerne er virksomheder, og at den kræver en forudgående tilladelse fra EU-Kommissionen. Ifølge bemærkningerne til lovforslaget er der ikke taget stilling til denne problemstilling.

»Det virker, som der ikke er tænkt meget over den problemstilling. Det er ikke noget, der overhovedet nævnes i forslaget, som man normalt gør,« siger Peter Rose Bjare og peger på, at det bliver modtagernes problem, hvis det nye fradrag ses som statsstøtte.

For i så fald skal man betale fradraget tilbage med renter.

Bekymringen, som KPMG rejser, deles af bl.a. advokat og fondsekspert Christian Gregersen, som er partner i advokatfirmaet Gorissen Federspiel. Han mener, at L27 »rummer et potentielt statsstøtte-aspekt«.

Hos Socialdemokratiet vil skatteordfører Jesper Petersen have statsstøttespørgsmålet undersøgt.

»Vi støtter, at der findes en måde, at kompensere for indgrebet, men har vores tvivl, om man har fundet den bedste måde. Nu kommer det så frem, at skatteministerens nye model muligvis også er i strid med reglerne om statsstøtte. Det kan så tvinge Folketinget til at ændre loven igen, hvis det er rigtigt. Så det vil vi da bore i og have ministeren til at forholde sig til. Hvem end der så er skatteminister i den nye regering,« skriver Jesper Petersen i en mail til Berlingske.