Rentestigninger bremser boligejernes lånefest

Det er på få måneder blevet markant dyrere at låne penge til en bolig, og det har fået mange boligejere til at holde igen med f.eks. at omlægge lån, viser nye tal.

Foto: MOGENS LADEGAARD.
Læs mere
Fold sammen

Den seneste måneds stigende renter har lagt en dæmper på den konverteringsbølge, der er skyllet ind over landet i 2015. Det viser nye tal fra Realkreditrådet.

»Danske boligejere og virksomheder har i 2015 for alvor kunnet høste frugterne af de lave renter.  Men i takt med at renterne er steget den seneste måned, er omlægningslysten hos danskerne løjet en smule af,« udtaler Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet, i en pressemeddelelse.

I maj blev der givet 30.576 lånetilbud til danske boligejere og virksomheder. I forhold til maj, der normalt er en stille måned, er det højt - men ikke sammenlignet med niveauet i de foregående måneder.

»Årets første fem måneder har været præget af mange lånetilbud sammenlignet med sidste år, og det er i høj grad de fastforrentede lån, som blomstrer. Mange har i år skiftet deres fastforrentede lån med en høj rente, f.eks. 3,5 pct. eller 4 pct., ud med et billigere fastforrentet lån,« skriver seniorøkonom i Nykredit Jeppe Borre i en kommentar.

I dag står der typisk 3 pct. på et lånetilbud med fast rente, og realkreditselskaberne er klar til at trykke på knappen til et 3,5 pct. lån, hvis renten stiger yderligere. Men så sent som i april kunne en familie konvertere deres 30-årige realkreditlån med en kuponrente på 4 pct. til et tilsvarende lån med 2 pct. i rente. For et lån på 1 mio. kr. giver det en besparelse på 400 kr. om måneden.

»Det er svært at spå om, hvor renten er om en måned. Det er et nervøst marked i øjeblikket, men rentestigningerne vidner om, at det ikke kun kan gå nedad. Jeg vil anbefale at slå til og binde renten nu frem for at vente. Hvis man ønsker budgetsikkerhed med et fastforrentet lån, så betaler man lidt mere hver måned sammenlignet med et F1-lån, men til gengæld er der ro omkring privatøkonomiens udgifter,« skriver Jeppe Borre.

Fold sammen
Læs mere

Ifølge Realkreditrådet har de danske boligejere og virksomheder sammenlagt fået omkring 220.000 lånetilbud i år, hvilket er det højeste antal i 10 år.
Konverteringer af fastforrentede lån er dog ikke den eneste forklaring på de mange lånetilbud.

En del boligejere har valgt at gå fra variabel rente til fast rente. Og samtidig er der kommet mere gang i boligmarkedet, hvor aktiviteten i begyndelsen af 2015 er højere sammenlignet med sidste år, forklarer han.

Private og virksomheder kan indhente lånetilbud hos realkreditinstitutterne, hvis de ønsker at optage et nyt lån, omlægge deres eksisterende lån eller optage et tillægslån. Antallet af lånetilbud viser derfor interessen for låneoptagelse og omlægning.