Rentepilen peger kraftigt ned

Klokken 10 i dag kan Danmarks Nationalbank gøre afstanden mellem den danske og europæiske rente mindre.

Nationalbankens direktør Nils Bernstein kan sende din rente ned i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Keld Navntoft

Renten drøner ned. Der kan tilmed komme yderligere fart på udviklingen i nær fremtid. Der er i hvert fald klare forventninger om, at både Den Europæiske Centralbank og Danmarks Nationalbank snart sænker deres korte renter.

Skridtet herhjemme kan komme allerede klokken 10.00 i dag. Men ellers torsdag i næste uge, hvor Den Europæiske Centralbank (ECB) holder rentemøde og ventes at sænke sin korte rente.

Rentedykket vil sandsynligvis blive på 0,5 procent point hos ECB og på 0,75 procentpoint hos Danmarks Nationalbank. Det vil bringe eurorenten ned på 2,75 procent, mens den danske rente så kommer ned på 4,25 procent.

»Vi venter, at ECB sænker renten med 0,5 procentpoint, og at Danmarks Nationalbank følger efter med mindst det samme - og mere endnu - hvis der er kommet flere penge i valutakassen i oktober,« siger cheføkonom Helge J. Pedersen fra storbanken Nordea.

Alle regner med det

Seniorøkonom hos BRFkredit, Mikkel Høegh, siger, at der allerede nu på obligationsmarkedet er taget højde for, at ECB sænker sin korte rente ganske betydeligt. Endda med helt ned til to procent inden for de kommende måneder. Det er priset ind i de aktuelle kurser og renter, men ikke med fulde 100 procent. Så der kan godt komme en positiv reaktion på markedet for handel med obligationer, når renten rent faktisk sænkes.

Det vil være til stor gavn for de op mod 200.000 boligejere, som snart skal have nye renter på deres ét-årige flex- og rentetilpasningslån.

Sjælden situation

Lige nu er den ét-årige rente betydeligt højere end den 30-årige. Det er en ret usædvanlig situation på det finansielle marked, og økonomer kalder dette for en »invers rentestruktur,« mens det i folkemunde hedder en »pervers rentestruktur«, fordi det er ganske unormal og unik situation, der kun yderst sjældent indtræffer.

Den enestående situation skyldes, at de finansielle markeder frygter en lang og hård økonomisk nedgang i europæisk økonomi. Det kan betyde, at renten fremover vil falde ganske betydeligt, og vil blive sænket helt fremme i slutningen af 2009 eller 2010.

Det tager de lange renter forskud på, hvorfor de nu ligger lavere end de korte renter.