Rentens drillerier fortsætter

Selv de største eksperter er gået galt i byen, når de inden for de senere år har spået om renten. Både den korte og lange rente er dykket på en måde, som ingen havde forestillet sig.

Foto: Søren Bidstrup.
Læs mere
Fold sammen

Hvis nogen for bare få år siden havde sagt, at den korte boligrente ville falde til under 0,5 procent, og den lange til tæt ved to procent, ville de fleste have taget sig til hovedet og tænkt, at der var tale om en lettere sindsforvirret person, som var ude efter lidt hurtig opmærksomhed.

Men det utænkelige er sket. Renten er faldet som en sten. Den er nu lavere end nærmest nogensinde før i historien. Og måske bliver renten endnu lavere fremover. Det kan faktisk ikke udelukkes.

De helt korte renter styres af Den Europæiske Centralbank (ECB), som flere gange har sagt, at den aktuelle rente tæt ved nul procent skal fastholdes i en længere periode, hvilket formentlig vil sige helt frem til efter 2016.

ECB har også annonceret, at de vil øge deres balance med 1.000 milliarder euro, hvilket blandt andet kan ske ved at købe obligationer op i markedet, som det også er set i USA, Storbritannien og Japan. Begynder ECB at købe obligationer op, vil det presse renten ned – også herhjemme, hvor Danmarks Nationalbank kan blive tvunget til at gøre noget af det samme, da den danske krone ellers bliver styrket over for euroen.De lange renter er dog – og trods dette – uhyre svære at spå om og kan ændre sig med noget nær lynets hast. Det er især, hvis der kommer forventninger om højere inflation, at der på kort tid kan ske store ting. Lige nu er der ikke meget, som tyder på bedre tider, der får renten til at tordne i vejret. Det er snarere det modsatte og nye rentefald, som virker sandsynlige. Men de finansielle markeder er yderst lunefulde, hvorfor det er så godt som umuligt at udstede garantier af nogen art.

Det er tilmed også sådan, at de finansielle markeder tager forskud på en mulig fremtidig udvikling, længe før den rent faktisk sker. Så selv om det stadig går dårligt med europæisk økonomi, og væksten er svag, kan renten godt begynde at skyde i vejret. Det vil ske, hvis der kommer selv mindre tegn på, at den økonomiske vind er ved at vende, eller hvis inflationen begynder at tikke opad.

Så det er stort set umuligt at love noget sikkert om renten fremover, hvilket de senere års udvikling da også viser. Læren af det, som er sket siden finanskrisens begyndelse, er mest af alt, at stort set intet sikkert kan siges om fremtiden. Derfor bør spådomme og løfter fra bankrådgivere og økonomer om især renten tages med alle tænkelige forbehold. De vil nemlig med stor sikkerhed vise sig at være helt forkerte. Skulle de endelig vise sig at være rigtige, er det ofte rent held.