Renten på 8,7 procent kom ned på 3,5 procent ved at skifte bank

Danske Bank har været et dyrt bekendtskab for andelshaverne Helle Rasmussen og Niels Christiansen, der i årevis har betalt tårnhøje renter på andelsboliglån. Nu er de skiftet til henholdsvis Nordjyske Bank og Bank Nordik.

52-årige Niels Christiansen, der bor i en andelslejlighed på Christianshavn, er blandt de 3.775 andelshavere, der har sparet en formue i rente-udgifter på andelslånet ved at skifte bank gennem prissammenligningsportalen Mybanker.dk. ?Foto: David Leth Williams Fold sammen
Læs mere

Hvorfor betale 8,7 procent i rente på sit andelsboliglån, hvis man kan nøjes med at betale 3,5 procent?

I 2006 købte Helle Rasmussen en andelslejlighed i Nordvestkvarteret i København, hvor hun bor sammen med sin mand og deres to børn. Pengene lånte de i Danske Bank, som hun har været trofast kunde i det meste af sit voksenliv.

»For et års tid siden bemærkede vi, at Danske Bank reklamerede med at have sænket renten på andelsboliglån. Så vi kontaktede vores rådgiver for at høre, om vi også kunne få sat renten ned fra de 8,7 procent, vi betalte for vores andelslån på cirka 500.000 kroner. Men beskeden var, at vi ikke havde et stort nok engagement i banken. De kigger åbenbart ikke på, om man ellers overholder sine forpligtelser og har en sund økonomi,« fortæller 48-årige Helle Rasmussen, der har en chefstilling, ligesom hendes mand også er fuldtidsbeskæftiget med en pæn indkomst.

Efter det forgæves forsøg på at få en bedre rente begyndte parret at flirte med ideen om at skifte bank. Og for tre uger siden slog de til.

»Vi besluttede os for at benytte Mybanker.dk, da det er en nem måde at komme i kontakt med forskellige banker, uden at man skal i gang med det store arbejde selv. Man indtaster bare informationer som indkomst, rådighedsbeløb, lånebehov og friværdi. I løbet af få dage havde vi fået tre ret attraktive tilbud. Men der skal selvfølgelig heller ikke så meget til at slå en rente på 8,7 procent,« siger hun.

Banken skulle være skiftet ud noget før

Valget faldt på Nordjyske Bank, som tilbød den laveste rente på bare 3,5 procent. Det er mere end en halvering af renten og giver i løbet af en femårig periode en besparelse på omkring 123.000 kroner på andelslånet.

Og Helle Rasmussen er ikke i tvivl om, hvad den ekstra luft i budgettet skal bruges til:

»For os handler det om at få lånet væk i en fart. Besparelsen betyder, at vi kan klippe mindst fem år af lånets løbetid. Jeg ærgrer mig bare over, at vi ikke har skiftet bank noget før,« siger Helle Rasmussen.

Det samme gør 52-årige Niels Christiansen. Han er forretningskonsulent og har en andelslejlighed på Christianshavn med en gæld på cirka 700.000 kroner. Også han har altid været en loyal kunde i Danske Bank, men valgte at sige farvel og tak for et par måneder siden.

»Jeg betalte 5,7 procent i rente på andels­lånet, men havde derudover også et billån og et forbrugslån på sammenlagt 100.000 kroner til en cirka dobbelt så høj rente som nu,« siger Niels Christiansen, der er skiftet til Bank Nordik og en rente på 3,95 procent på alle tre lån, da de er blevet samlet i ét.

Det giver ham alt i alt en besparelse på omkring 14.500 kroner om året – eller godt 72.000 kroner over en femårig periode.

Flere årsager til at skifte bank

Niels Christiansen har ikke forsøgt at forhandle sig til en bedre rente i Danske Bank, da renten ikke var den eneste årsag til, at han skiftede. Man han har flere gange undret sig over, hvorfor den var så høj.

»Det har aldrig været mit indtryk, at renten var til forhandling. Jeg har da tænkt nogle gange, at jeg nok blev lidt snydt, men ikke hvor meget det egentlig løber op i. Man er jo heller ikke i den bedste forhandlings­position, når man står og har behov for at låne pengene. I virkeligheden køber man jo et lån, men man tænker nok lidt mere, at man skal godkendes til det,« siger Niels Christiansen, der gik på Mybanker i begyndelsen af foråret.

»Jeg fik to tilbud og kunne med det samme se, at det så meget godt ud, selv om jeg i første omgang var lidt skeptisk. For jeg kendte ikke de to banker så godt og googlede dem lige en gang, inden jeg accepterede det ene tilbud,« fortæller han.

Rentebesparelsen har Niels Christiansen tænkt sig at bruge på rejser, ligesom der er blevet råd til at lægge lidt mere til side til pensionen.

I alt har 3.775 andelshavere benyttet Mybanker til at skifte bank. Sammenlagt sparer de omkring 43 millioner kroner om året i renteudgifter på deres andelsboliglån, hvilket svarer til cirka 11.300 kroner i gennemsnit.