Renten på 160 boligmilliarder påvirkes af Donald Trump

Tusinder af danske boligejere får nye renter og lån fra årsskiftet, så de har en særlig interesse i, hvordan den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, påvirker renten.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af danske boligejere har lige fået lidt mere spænding ind i deres liv. Det er nemlig uklart, hvordan den nyvalgte præsident i USA, Donald Trump, vil påvirke de renter, som både boligejere med flekslån og de, der netop har opsagt deres lån til konvertering, får til årsskiftet.

Samlet er 54 milliarder kroner blevet opsagt og skal konverteres til et andet lån, der dog kan være kurssikret, mens flekslån for 110 milliarder kroner skal refinansieres med auktioner, der begynder om et par uger. Derfor er det afgørende for dem, hvad den nye præsidents politik gør ved renterne.

Umiddelbart har renterne taget præsidentvalget med ophøjet ro. Men samtidig viser handel med futures – handel med værdipapirer ude i fremtiden – at en ventet renteforhøjelse fra den amerikanske nationalbank i december er blevet langt mindre sandsynlig.

»Vi havde forventet en større reaktion, men vi kan konstatere, at investorerne i hvert fald ikke endnu har søgt mod dansk realkredit som sikker havn,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea.

Der er ellers usikkerhed og dermed grund nok til at sende penge i sikker havn. Det står nemlig ikke klart, hvad den kommende præsident vil gøre på den økonomiske og finansielle front.

»Hvad vi ved om Trumps politik er, at han vil gennemføre massive skattelettelser og øge udgifterne til forsvaret. Det vil pumpe nogle penge ud i samfundet og på mellemlangt sigt trække i retning af en højere rente. På den anden side har han også talt om protektionisme, og det kan medføre lav vækst og dermed en fortsat lav rente,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Dermed kan situationen være den, at de finansielle markeder endnu ikke har fundet ud af renternes retning under Donald Trump.

Større økonomisk usikkerhed

Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark vurderer, at den stigende politiske og økonomiske usikkerhed kan presse renterne lidt mere ned end ellers – hvilket kan give danske boligejere en lidt lavere rente på den i forvejen meget lave rente på flekslån, når refinansieringen går i gang 21. november.

»Her skal boligejere og erhvervsvirksomheder have rentetilpasset flekslån for små 110 milliarder kroner. Nattens præsidentvalg i USA ændrer dog ikke for alvor på vores forventninger til det kommende auktionsforløb. Der er stadig udsigt til tæt på historisk lave renter, hvad enten vi ser på F1-renten, F3-renten eller F5-renten,« skriver han i en analyse af situationen.

Konkret forventer han en F1-rente og F3-rente i omegnen af nul procent og måske endda lidt i minus. F5-renten forventer han lander i omegnen af 0,1 til 0,4 procent – alle tal inklusive kursskæring.

Christian Hilligsøe Heinig advarer dog mod at udlægge de lave renter som noget entydigt positivt, selv om de giver boligejere flere penge mellem hænderne.

»Bagsiden af medaljen er, at den økonomiske usikkerhed er steget,« konstaterer han.

Cheføkonomen påpeger sandsynligheden for, at den store reaktion på de finansielle markeder onsdag morgen hurtigt driver over. Derefter vil de finansielle markeder igen bruge de økonomiske nøgletal og den amerikanske centralbanks politik som det kompas, der især påvirker de lange renter og dermed de 30- årige fastforrentede lån.