Rentefest hos realkreditten

Tusindvis af danske boligejere får i disse dage forsynet deres boliglån med nye og historisk lave renter nede på omkring to procent.

Renterne står til de laveste nogensinde, men størst besparelse får alle boligejere, som har F1-lån uden afdrag. Her vil ydelsen komme helt ned på 1.357 kroner efter skat om måneden, for hver ene million kroner, der er tale om. Det er 1.600 kroner mindre end nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

En sand rentefest udspiller sig i disse dage hos realkreditten, som er ved at forsyne korte flex- og rentetilpasningslån for hele 600 milliarder kroner med nye renter.
Renterne står til at blive de laveste nogensinde i denne låneforms historie, og de er nede på 1,7 procent flere steder. Oven i dette skal så også betales et bidrag til realkreditten på typisk 0,5 procent, så renten kommer op i nærheden af 2,2 procent. Men efter skat svarer det til en rente på bare 1,47 procent.
»Det er mindre end den almindelige prisudvikling på to procent, som vi venter for hele 2010. Så det er meget billigt, nærmest gratis, at låne penge lige nu,« siger chef for udlån hos Nordea Thune Søndergaard.

Renten er halveret
Præcis, hvad renten ender på, afgøres dog først i næste uge. Realkredit Danmark afslutter som de første deres refinansiering den 8. december. Derefter følger BRFkredit efter fredag den 11. december, mens Nordea først slutter sin refinansiering mandag den 14. december.
Hos Nykredit finder renteændringen sted løbende flere gange om året.
Sidste år i december, da lån for 280 milliarder kroner blev lagt om, endte renten på 5,14 procent for et F1-lån, hvor renten ændrer sig én gang årligt.

Så der er tale om, at renten er mere end halveret på bare et år. Det er noget, som mange kommer til at mærke på deres boligydelse, der falder ganske betydeligt.
Størst besparelse får alle, der har F1-lån uden afdrag. Her vil ydelsen komme helt ned på 1.357 kroner efter skat om måneden, for hver ene million kroner, der er tale om. Det er 1.600 kroner mindre end nu. Så er der tale om et lån til eksempelvis to millioner kroner, vil det udløse en besparelse på 3.200 kroner om måneden, eller 38.400 skattefrie kroner hen over hele 2010.

For lån med afdrag bliver besparelsen på 850 kroner om måneden efter skat for et lån på én million kroner. Men her er der ydermere den store fordel, at afdragene på lånet vokser, så der høvles mere af på gælden end før, når renten falder. Afdragene vil vokse med 9.350 kroner om året som følge af dette. 
Den samlede rente­besparelse for alle flex- og rentetilpasningslån kan godt løbe op i nærheden af ti milliarder kroner, hvilket er på omgangshøjde med de 12,7 milliarder kroner, som regeringen sænker skatten med til næste år med den såkaldte »Forårspakke 2.0.«.

Alt kunne ske
I løbet af efteråret har mange fra realkreditten anbefalet boligejere at låse deres rente fast med en fastkursaftale. Men det har været en yderst dårlig forretning, eftersom renten er faldet stort set lige siden.
Seniorøkonom hos BRFkredit Mikkel Høegh siger hertil, at renten går op og ned, og det derfor er meget vanskeligt at komme med råd om, hvornår man skal rentesikre sine lån.
»I bagklogskabens klare lys ville det have været bedre at vente. Men en fastkursaftale tidligere på året kan opfattes  lidt som en forsikring, der giver ro og tryghed hos nogle,« siger han.
Thune Søndergaard siger, at de også i løbet af efteråret har anbefalet boligejere at låse deres rente fast på den daværende rente.

»Det havde været bedre at vente. Det kan vi se nu. Men vi fortryder ikke vores anbefalinger, for på det tidspunkt,  kiggede vi frem mod en ekstremt usikker periode, hvor alt kunne ske,« siger han.