Rentedyk giver dansk økonomi et boost

De fleste danskere - og samfundet som helhed - scorer en klækkelig gevinst på de markante rentefald, der ses lige nu. Taberne er dem, der gemmer til alderdommen.

De lave renter er guld værd for boligejere og andre med gæld - og virkelig surt for opsparingen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens andre lider under høje renter, luner finanskrisen til en vis grad på vores breddegrader. Den ekstremt lave rente er nemlig lukrativ for Danmark og flertallet af danskerne. Dels sender det nuværende renteniveau de milliarder af kroner i omløb, som de danske boligejere og virksomheder sparer på renteudgifter, dels sparer den danske stat milliarder i renteudgifter på statsgælden.

Boligejerne, som har en samlet gæld til realkreditten på 1.400 milliarder kroner og bankgæld for andre 550 milliarder kroner, sparer eksempelvis tusindvis af kroner på den aktuelle udvikling, hvor renten rutscher nedad dag efter dag.

»Det er tæt ved 19.500 kroner i ren besparelse før skat og cirka 13.000 kroner efter skat, som hver eneste husholdning i snit sparer i renteudgifter,« siger Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

Da renten toppede tilbage i 2008, havde danske husholdninger renteudgifter til bank og realkredit på 11,5 milliarder kroner om måneden. Nu er dette tal banket ned på 7,3 milliarder kroner, viser tal fra Danmarks Nationalbank. Årligt svarer det til en besparelse på voldsomme 50 milliarder kroner før skat.

Og så er der virksomhederne, der med den lave rente kan skære 640 millioner kroner af rentebetalingerne om måneden - i alt 7,7 milliarder kroner årligt.

De flere penge i omløb gavner både husholdninger, virksomheder, de offentlige finanser, beskæftigelsen, væksten, forbruget og andre vigtige størrelser, herunder også renteudgifterne på den tæt ved 800 milliarder kroner store statsgæld. Hvor renten på ti-årige statsobligationer for kun få år siden var oppe over tre procent, er den i dag helt nede omkring én procent. Helt så meget er den gennemsnitlige rente på den offentlige gæld ikke faldet, men det er flere milliarder kroner, de offentlige finanser forbedres med på denne måde. Det regner igen positivt tilbage på danskerne, fordi behovet for at gennemføre økonomiske stramninger og opkræve flere skatter bliver mindre.

Taberne er alle dem der sparer op, eventuelt til en bedre alderdom. De får et lavere afkast end ellers.