Renteauktioner skudt i gang: Så billigt bliver dit flekslån

Boligejere med flekslån, der skal have ny rente fra årsskiftet, kan godt begynde at glæde sig. Fredag er de såkaldte rentetilpasningsauktioner skudt i gang, og det tegner til at blive endnu en periode med negative renter på både de etårige og treårige lån.

Rentetilpasningsauktionerne er skudt i gang. Boliglån for over 100 milliarder skal have ny rente fra 1. januar 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligejere med flekslån for mere end 100 milliarder kroner får i disse dage fastsat renten på deres lån fra 1. januar 2018. Og der er udsigt til »drønhamrende lave renter«, vurderer Jeppe Borre, chefanalytiker i Totalkredit, som er ejet af Nykredit-koncernen.

Rentetilpasningsauktionerne blev skudt i gang fredag morgen og fortsætter frem til onsdag i næste uge. På første auktionsdag var renten på de etårige flekslån (F1) under »hammeren« og landede på -0,21 procent.

»Boligejere med F1 ser således ud til at gå et år i møde med en rente et godt stykke i negativt territorium. Dagens foreløbige F1-rente læner sig op ad den eksisterende rekord på -0,23 procent, dog uden at slå den. Boligejere med aktuel rentetilpasning har desuden ikke haft negativ rente på lånet før og haft en rente på runde 0 procent det seneste år,« skriver Jeppe Borre i en kommentar.

Hvis renteniveauet på de -0,21 procent holder i hele aktionsperioden, kan boligejere med et afdragsfrit F1-lån se frem til et fald i den månedlige ydelse på 130 kroner efter skat per million, de har lånt. Er lånet med afdrag, betyder den lavere rente både et fald i ydelsen og en stigning i afdraget.

Fremtiden for F3- og F5-lån bliver først afgjort ved auktionerne i næste uge, men chefanalytikeren er optimistisk på låntagernes vegne. Han forventer, at renterne lander i omegnen af -0,20 procent på F3-lån og og 0,20 procent på F5-lån.

»Indfrier næste uges auktioner forventningerne, så står boligejere med F3 og F5 således over for de næste tre eller fem år med en rente, som ikke er langt fra 0-punktet. Dét er lavt,« skriver Jeppe Borre.

»De drønhamrende lave renter på de igangværende auktioner er et udtryk for et generelt lavt renteniveau, som mange boligejere udnytter til at sikre renten på et lavt niveau i længere tid,« fortsætter han.

Det smitter også af på interessen for de fastforrentede 30-årige lån, som i øjeblikket kan fås til to procent i rente og en kurs, som har været på plussiden af 99 siden begyndelsen af november.

»Yderligere to dage i det niveau, så noteres den længste periode nogensinde med en gennemsnitskurs over 99 på det 30-årige to procent-lån. Det aktuelle kursniveau er det højeste i to og et halvt år,« oplyser Jeppe Borre i sin kommentar.